CLS: Neuknjiženo 5.000 stambenih i poslovnih jedinica u vlasništvu grada

Udruženje gradjana Centar za lokalnu samoupravu (CLS) upozorilo je danas da su beogradske vlasti, namerno ili slučajno, propustile da unesu u svoje knjige deo svoje imovine, čime je stvoren rizik „da se imovina Beograda neovlašćeno upotrebljava, otudji ili izgubi“.

CLS navodi da je tako je u finansijskim izveštajima za 2019. godinu „izostavljeno 3.905 stambenih jedinica, zatim 1.188 jedinica poslovnih objekata, 298 garaža i 6.962 ostalih objekata“, što je potvrdila i Državna revizorska institucija (DRI).

Kako se navodi u saopštenju, pored toga Uprava grada Beograda nije sprovela radnje upisa prava svojine u katastru na nekim od svojih objekata.

„Centar za lokalnu samoupravu upozorava da svojina na predmetnim objektima predstavlja javnu svojinu i da vlast u Beogradu mora da vodi računa o njoj u najboljem interesu Beogradjana“, navodi se u sopštenju.

To udruženje gradjana ocenilo je da je u godini kada je gradski budžet smanjen za 20 milijardi dinara i kada su dramatično smanjeni rashodi za infrastrukturu i zdravstvo, ovakav javašluk i nebriga za gradsku imovinu posebno neprihvatljiv i bez opravdanja.

CLS, čiji je osnivač bivši potpredsednik Narodne stranke i bivši šef odborničke grupe Saveza za Srbiju (SzS) u Skupštini grada Beograda Nikola Jovanović, navodi da „Beograd mora da uspostavi sveobuhvatnu evidenciju svoje imovine, a naročito poslovnog prostora, a da pre svakog otudjenja organizuje javnu raspravu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.