U trendu

Ćudljiva Baba Marta: u nedelju – sneg, a pre toga…

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na pad temperature do 15 stepeni i sneg, koji nas očekuje već od nedelje, prenoose mediji.

Međutim, sutra nas će u celoj zemlji biti zanimljiva situacija – očekuje nas velika temperaturna razlika između severa i juga zemlje od čak 13 stepeni. Naime, na severu zemlje biće oko 10 stepeni, dok će na jugoistoku biti čak 23 stepena Celzijusa.

– Razlog za to je što će na severu veći deo dana biti oblačno, povremeno sa kišom. Nasuprot tome, u centralnoj i jugoistočnoj Srbiji veći deo dana biće sunčano sa prilivom toplog vazduha iz Sredozemlja. Beograd će biti na granici. Ujutru će padati kiša, a veći deo dana će biti suv uz pojavu vetra. Biće oko 15 stepeni Celzijusa – objašnjava Slobodan Sovilj, meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

A onda zahalđenje i sneg

U nedelju stiže to jako zahlađenje. Na severu će sa 10 stepeni temperatura pasti na nulu, a na jugu sa 23 na 10 stepeni.

– Na severu se očkuje kiša, koja će postepeno preći u sneg, dok će u ostalim krajevima padati samo kiša. Ovu promenu pratiće i pojava pojačanog severozapadnog vetra – kaže Sovilj.

U ponedeljak ponovo dolazi do pojačanih padavina, a temperatura će se kretati od 0 do 5 stepeni. Na severu, centralnim i zapadnim krajevima očekuje se stvaranje snežnog pokrivača, dok će na jugoistoku padati malo kiša, malo sneg. Očekuje se i da će Beograd zabeleti.

– Hladna varijanta vremena zadržaće se sve do kraja nedelje. Porast temperature se očekuje za vikend, 24. odnosno 25. marta. Nakon toga postepeno će rasti temperatura, ali ne možemo očekivati da će biti toplo kao pre nego što je zahladnelo. Očekivana temperatura biće od 10 do 15 stepeni Celzijusa – kaže Sovilj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar