U trendu

Čudo na operaciji : Slepo crevo na levoj strani

Hirurzi Opšte bolnice u Boru bili su, najblaže rečeno, zaprepašćeni, kada su ženi iz okoline grada, staroj oko 40 godina, pre nekoliko dana obavili rutinsku operaciju odstranjivanja slepog creva, koje se, umesto na desnoj, nalazilo na levoj strani trbuha!

Pacijentkinja je primljena sa simptomima napada slepog creva – kaže hirurg Goran Joksimović, direktor Opšte bolnice u Boru. – Pacijentkinja, koja živi u okolini Bora, odmah je upućena na dodatne preglede, nakon čega je ustanovljeno da je jedan od 0,01 odsto svetske populacije kojoj su unutrašnji organi takvi kao da se gledaju u ogledalu.

Sagovornik Novosti ističe da je reč o slučaju poznatom kao „situs inversus“, koja je karakteristična za svega 0,01 odsto svetske populacije.

Kod „situs inversusa“, srce se kod čoveka umesto na levoj, nalazi na desnoj strani – objašnjava dr Joksimović. – Jetra i slepo crevo, primera radi, umesto na desnoj, na levoj su strani. Jednostavno, unutrašnji organi su raspoređeni kao da se gledaju u ogledalu.

Dr Joksimović kaže da je odmah posumnjao da je u pitanju napad slepog creva, ali da je zbog toga što je bol bio na levoj strani trbuha naložio dodatne kontrole, tokom kojih je ustanovljeno da pacijentkinja pripada grupi od 0,01 odsto svetske populacije koja ima „situs inversus“.

– I, tako smo slepo crevo izvadili sa leve strane trbuha – zaključuje dr Joksimović. – A, da nismo odmah uradili dodatne preglede, već da smo išli po standardnoj proceduri, morali bismo pacijentkinju da otvorimo sa desne strane, pa da je zašijemo. Nakon toga bi operaciju morali da nastavimo sa leve strane trbuha.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar