U trendu

Ćuprija pobratimljena sa okrugom Šujang, Kinezima važna Škola za muzičke talente

U Ćupriji je danas potpisan sporazum o bratimljenju sa kineskim okrugom Šujang koji obuhvata političku, privrednu, kulturnu i obrazovnu saradnju, gde veze sa Školom za muzičke talente imaju posebno mesto.

Sporazum su potpisali predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić i sekretar Komunističke partije Kine za Šujang okrug Bien Djendjun, a prisustvovali su članovi Vlade Šujang okruga.

Erić je izjavio kako ima veliku čast da ugosti sekretara Djendjuna, koga je, kako je istakao, upoznao prilikom posete Kini, kada je sadašnji prvi čovek partije Šujang okruga bio gradonačelnik Šujanga, grada sa 670.000 stanovnika.

„Odlična saradnja Kine i Srbije je znak i nama u lokalnim samoupravama da napravimo odlične odnose sa gradovima i okruzima u Kini. Jedan od tih gradova je i Šujang koji već ima jednu investiciju u Ćupriji – Jurofajber“, rekao je on i dodao da će Jurofajber ove godine proširiti proizvodnju i napraviti novu fabriku čarapa čime će se povećati broj zaposlenih.

Prema njegovim rečima, tema sastanka je bila dalji razvoj saradnje sa Šujangom, na polju ekonomije, kulture i obrazovanja.

„Plan je da se povežu i naše škole, da povežemo naše institucije“, kazao je Erić.

Djendjun je rekao da je Šujang veoma poznat u Kini po ekonomskoj razvijenosti i trenutno je medju tridesetak najrazvijenijih okruga u Kini.

Osim ekonomije, imamo razvijenu poljoprivredu, a posebno smo ponosni što imamo velike površine zemljišta pod zasadima cveća, rekao je Djendjun koji je precizirao da poseta kineske delegacije Srbiji ima tri cilja.

„Prvi cilj je sporazum o saradnji opštine Ćuprija i Šujang okruga i razvoj saradnje na političkom nivou. Drugi je saradnja u obrazovanju. Šujang želi da saradjuju posebno sa Školom za muzičke talente iz Ćuprije, a treći u oblasti ekonomije“, rekao je Djendjun.

Želja nam je da se proizvodi iz Kine plasiraju na srpsko tržište a takođe i da se srpski proizvodi, posebno poljoprivredni, izvoze u Kinu, rekao je Bien Djendjun.

Dve delegacije danas su posetile proizvodne pogone Jurofajbera, gde je moglo da se čuje kako će u toj fabrici u drugoj polovini 2018. biti udvostručena proizvodnja, a da će do kraja ove godine, kako je rečeno, u ćuprijskom Jurofajberu biti skoro 100 zaposlenih.

Produkcija je deo projekta podrške javnom informisanju koji sufinansira Opština Ćuprija. Izneti stavovi ne predstavljaju nužno zvaničan stav Opštine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.