najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Da li parlament Srbije treba da ima manje poslanika?

Veliki broj građana Srbije i dalje nema svoje predstavnike u parlamentu, iako skupština broji 250 poslanika, rekli su danas Tanjugu pojedini poslanici, smatrajući da bi se ta “nepravda” mogla ispraviti promenom izbornog sistema.

Neki od njih veruju i da bi smanjenje broja poslanika omogućilo efikasniji rad parlamenta.

Poslanica SPS Dijana Vukomanović podseća da je smanjenje broja poslanika u Srbiji ustavno pitanje jer je sadašnjim Ustavom određeno da skupština ima 250 poslanika.

“Stav SPS jeste da moramo da imamo kriterijume. Taj kriterijum o analizi i raznim tim naučnim radovima postoji – to je takozvani kubni koren od broja stanovnika što bi onda iznosilo oko 190 poslanika. Mi znamo da se u javnosti od pojedinih političkih partija već govorilo i o određenim brojevima, 120, 150… Mi mislimo da ne treba licitirati sa tim brojevima nego ustanoviti čvrst kriterijum, dati argumente građanima”, rekla je Vukomanović Tanjugu.

Ipak, kako je istakla, problem u Srbiji nije toliko broj poslanika, koliko je problem takozvana “beogradizacija srpskog parlamenta”.

“Tu ima više poslanika iz Beograda iz Novog Sada, Niša nego što ih ima iz manjih opština. Oko 100 opština nikada nisu imale poslanike, možda preko milion građana nikada nije bilo predstavljeno u srpskom parlamentu”, rekla je Vukomanović.

U tom smislu, dve su ključne reči – reprezentativnost i kvalitet rada, ocenila je Vukomanović.

Zamenica predsednika DS Gordana Čomić kaže da su demokrate privržene širokom, stalnom dijalogu o ustavnim reformama jer broj poslanika jeste ustavna tema.

“Mi ćemo Ustav morati da menjamo pred članstvo u EU i dijalog koji bi se vodio sve to vreme može samo da pomogne. Nije toliko važno, da li nas je 250, 200, 130 ili 17, važno je da poslanici budu od integriteta, da razumemo da smo mi ovde glas građana, a ne političkih stranaka”, rekla je Čomić.

Ona pak smatra da to ne rešava ni izborni sistem, ni ustavna promena, već da je to pitanje reforme političkih stranaka.

“I tu nam treba pomoć građana – da traže od političkih stranaka da kažu koga nude za poslanika, kao i šta će on da radi. To je ključ za dobro funkcionisanje institucija. Mi smo kao i uvek za modernu i evropsku Srbiju spremni na sve vrste dogovora u tom dijalogu”, rekla je Čomić.

Donedavni šef demokrata u parlamentu, a sada poslanik pokreta u osnivanju Levica Srbije Borislav Stefanović smatra da u parlamentu ne bi trebalo da bude više od 150 poslanika.

“Slažem se da je optimalan broj 150”, kaže Stefanović i dodaje da je problem to što je vlast preuzela tu obavezu kroz radnu grupu za reformu političkog sistema i ustavne promene i da do sada, kako je rekao, apsolutno ništa nije uradila.

Stefanović je mišljenja da je neophodna i promena izbornog sistema gde bi se, kako je objasnio, išlo na većinsko – proporcionalni sistem ili na personalizovani – proporcionalni sistem.

“I to je ono za šta se Levica Srbije zalaže, da građani glasajući za listu istovremeno zaokružuju ime i prezime kandidata, čime bi se tačno znalo – ko je od kandidata dobio više glasova, taj bi bio i više na partijskoj listi – ovako šefovi partija određuju koji poslanici će biti na takozvanim prolaznim mestima, a da ne govorimo o tome da ogroman deo građana nema svoje predstavnike u skupštini”, rekao je Stefanović.

On tvrdi i da bi se time “ta nepravda eliminisala”.

“U trenutku kada su u Srbiji ugrožena osnovna ljudska prava izlišno je razgovarati o broju poslanika. Ako već treba da se opredeljujemo, mi smo za smanjenje broja poslanika, ali ono što je suština je da narodni poslanici treba zaista da budu narodni, a ne poslanici svojih partija”, kaže Aleksandar Senić iz Socijaldemokratske stranke.

I Senić smatra da je neophodno da se promeni izborni sistem i da poslanici zaista budu predstavnici građana, a ne da, kako je istakao, dolaze do svojih mandata tako što će biti u dobrim odnosima sa rukvodstvom svojih stranaka.

Lider Nove stranke Zoran Živković kaže da je u programu te partije unet baš taj broj – 150 poslanika.

“Oni bi trebalo da budu birani po kombinovanom izbornom sistemu, a to znači 100 direktno, da se Srbija podeli u 100 izbornih jedinica i da svaka izborna jedinica da po jednog poslanika, a 50 po proporcionalnom principu”, rekao je Živković.

Kako je istakao, taj sistem bi omogućio pravilno reprezentovanje građana Srbije u srpskom parlemntu.

Skupštinska akciona grupa za reformu političkog sistema počela je sa radom krajem maja, a u dosadašnjem toku rada sve parlamentarne stranke su iznele svoje mišljenje o promeni političkog sistema, osim Srpske napredne stranke.

Promenu broja poslanika prvi je kao mogućnost najavio premijer Srbije Aleksandar Vučić i to još u aprilu, kada je najavio smanjenje broja poslanika sa sadašnjih 250 na između 125 i 150.

(Tanjug)

2 komentara
  1. milorad

    Sada kako je, broj poslanika da bude koliko i partija. Ostali glasaju i primaju platu. Ako ima i nezavisnih, onda do 80.

  2. mmm

    DAAA

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike