U trendu

Da se nikad ne zaboravi: Obeležavanje Dana sećanja na šestoaprilsko bombardovanje (video)

U Beogradu će danas biti obeležen Dan sećanja na početak Drugog svetskog rata u Jugoslaviji, 6. april 1941. godine, kada su avioni nacističke Nemačke bombardovali Beograd i druge gradove.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević u 10 časova, predvodiće ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti povodom obeležavanja Dana sećanja u Aleji stradalih u šestoaprilskom bombardovanju na Novom groblju u Beogradu, saopštilo je resorno ministarstvo.

Vence će položiti i predstavnici Grada Beograda, udruženja za negovanje tradicija, potomci stradalih i građani.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Nerić, položiće u 12 časova venac na Spomenik pilotima braniocima Beograda (kod hotela „Jugoslavija“ u Zemunu).

Vence će takođe položiti predstavnici Ministarstva odbrane, Grada Beograda, Udruženja i građani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Na području Kraljevine Jugoslavije Drugi svetski rat počeo je nacističkim bombardovanjem Beograda, 6. aprila 1941. godine.

Za vreme masovnog bombardovanja jugoslovenskih gradova na hiljade civila je izgubilo život, a došlo je i do značajnih materijalnih razaranja – uništenja privrednih, obrazovnih, zdravstvenih i kulturnih zdanja.

U Aleji stradalih u šestoaprliskom bombardovanju koja se nalazi na Novom groblju u Beogradu, ukupno je sahranjeno 1992 sugrađana. Od tog broja ukupno je identifikovano 631 lice. Neidentifikovano je ostalo 909 muškaraca, 393 žene i 59 dece.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)