U trendu

Da zemlje EU prihvate bar 100.000 izbeglica

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk pozvao je danas zemlje člance EU da udvostruče napore i solidarišu se sa zemljama koje su na prvom udaru migrantske krize, i da između sebe raspodele i prihvate „najmanje 100.000 izbeglica“.
„Pozivam sve lidere EU da pokažu solidarnost sa zemljama članicama koje su suočene sa do sada neviđenim talasom migranata“, rekao je Tusk i pozvao na „pravičnu raspodelu najmanje 100.000 izbeglica“.

Do sada 28 zemalja članica Unije nije moglo da se dogovori o sistemu raspodele azilanata koji je predložio Brisel, te su ponudile da prime 32.256, a Brisel je od njih tražio da prime 40.000.

„Pravi je paradoks da najveće zemlje u Evropi, kao što su Nemačka i Italija, imaju potrebe za našom solidarnošću, isto kao i Mađarska“, rekao je Tusk na zajedničkoj konferenciji za štampu s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom koji danas u Briselu razgovara sa evropskim zvaničnicima o izbegličkoj krizi.

„Ako naši lideri ne pokažu dobru volju, solidarnost će postati prazna parola i zameniće je politička ucena, podele i nova igra uzajamnog optuživanja“, dodao je predsednik Evropskog saveta.

Tusk je takođe izrazio zabrinutost zbog podele Evropljana oko prihvata izbeglica.

„Bilo bi neoprostivo ako bi se Evropa pocepala između zagovornika zabrana koje simbolizuje mađarski zid, i zagovornika punog otvaranja koji traže neki političari“, rekao je Tusk.

On je na neki način podržao Orbana koji smatra da je podizanje žičane ograde na granici jedini način da se osigura sprovođenje evropskih propisa kontrole spoljnih granica Šegenskog prostora u okviru kojeg je dozvoljeno slobodno kretanje, i koji smatra da svaki tražilac azila mora da bude registrovan pri dolasku.

„Mi takođe moramo ozbiljno da se pozabavimo time kako zadržati talas migranata… i uzeti ključeve Evrope iz ruku krijumčara i ubica“, rekao je Tusk.

Orban je danas u Briselu u razgovoru s predsednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom insistirao na uvođenju kontrole na granici Mađarske smatrajući to obavezom svoje zemlje kao članice Unje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar