U trendu

Dačić: Avion sa telima očekuje se oko 18.00 sati

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da se dolazak aviona sa telima službenika ambasade Srbije Slađane Stanković i Jovice Stepića koji su poginuli u Libiji u Beogradu očekuje oko 18.00 časova.

Avion iz Tripolija sa telima službenika treba da poleti u ovim trenucima, rekao je Dačić za TV Pink navodeći da će avion leteti iz Tripolija do Istanbula, odakle će tela do Beograda biti dopremljena redovnim letom.

„Ako u toku ovog razgovora polete, pretpostavljam da će u Beogradu biti oko šest sati popodne“, rekao je Dačić za TV Pink i ddoao da su uloženi ogromni napori da avion iz Tripolija poleti.

„Tu je reč o ogromnim naporima da avion poleti, naša kompanija nije dobila dozvolu za preletanje. Ceo dan smo radili na tome, libijska vlada je davala svoj avion, mi smo hteli da pošaljemo naš, nije nam bilo dozvoljeno ni jedno ni drugo“, rekao je Dačić.

Kako je dodao, tek noćas je dobijena dozvoau da se angažuje avion koji će tela preneti do Istanbula, odakle će redovnom linijom za Beograd biti dopremljena u Srbiju.

Dačić je istakao i da su za smrt Slađane i Jovice krivi oni koji su ih oteli i ubili.

On je rekao da naše diplomate nisu imale odobrenje da napuste Tripoli i da nisu poštovane procedure, ali da ne smeju da se zamenjuju teze i odbacio navode o eventualnoj trgovini oružjem.

Oni sigurno, nisu trgovali oružjem, naglasio je Dačić.

„Da su poštovane procedure sigurno ne bi došlo do ovoga“, naglasio je on i dodao da će sve okolnosti utvrditi radna grupa i državni organi.

Ministar je rekao i da Srbija traži istragu o tome da li su Amerikanci znali da se tamo nalaze naši državljani.

„Amerikanci kažu da nisu znali, ali dajte nam dokaze, naše službe kažu da su ih obavestili“, naveo je on i dodao da je „očigledno napravljena greška.

„Oni bi bili živi da nisu ubijeni u bombarodavnju“, rekao je Dačić.

On je najavio i da će ambasador u Tripoliju biti povučen, kao i da treba ozbiljno razmotriti eventualno zatvaranje naših ambasada u Siriji i Tunisu imajući u vidu da tamo ima dosta naših ljudi, kao i da postoje ekonomski interesi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.