Dačić: Do kraja mandata želimo okončanje pregovora sa EU

Vlada Srbije je spremna da okonča pristupne pregovore sa Evropskom unijom do kraja mandata 2018. godine, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

“Očekujemo da bi u tom slučaju Srbija 2020. mogla da postane punopravna članica EU”, izjavio je Dačić na Ekonomskom forumu Srbije, naglasivši da je sada svima jasno da Srbija od EU ne očekuje nikakva popuštanja u kontekstu ispunjavanja uslova za članstvo u EU.

Prema njegovim rečima, Srbija je sremna na produbljenje saradnje u cilju ubrzanja evropskih integracija regiona i da istovremeno smatra značajnim da na tom putu svako napreduje u skladu sa sopstvenim zaslugama bez nametnutog ujednačavanja tempa.

Dačić je naglasio da su regionalna saradnja i jačanje odnosa sa susedima, kao i nastavak politike pomirenja među spoljnopolitičkim prioritetima Srbije koji se ostvaruju aktivnim učešćem u brojnim regionalnim inicijativama, forumima i procesima.

On je naglasio i da je evropska perspektiva ključni faktor koj je omogućio uspostavljanje i napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

“Uspešnost ovog dijaoga pokazala je da sa jedne strane politika proširenja i dalje predstavlja snažnu motiovacionu snagu za Zapadni Balkan, a sa druge strane da je EU faktor koji je u stanju da rešava otvorena pitanja i suštinski značajno doprinosi stabilnosti i bezbednosti”, kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima u dosadašnjem procesu dijaloga, Beograd je u nekoliko poslednjih meseci potpisao Sporazum o pravosuđu, doneo o tome implementacioni plan, postigao dogovore o civilnoj zaštiti i opštinskim buđzetima, a predstavnici Srba su se vratili u parlament  i vladu u Prištini.

Kako je istakao, od 15 tačaka Briselskog sporazuma Beograd je ispunio sve što je bila njegova obaveza, ali šest tačaka koje se tiču srpske zajednice nisu ispunjene.

“Srbija želi što pre da razgovara o zajednici srpskih opština na Kosovu i Metohiji. Uvek smo za taj razgovor bilio spremni, to je egzistencionalno pitanje za nas, jer zajednicu srpskih opština vidimo upravo kao mehanizam koji će obezbediti zaštitu prava srpskog naroda koji živi na KiM”, kazao je Dačić.

On je naveo i da su sa aspekta spoljnopolitičke aktivnosti u poslednjih godinu dana postignuti značajni rezultati, kako i na planu regionalne saradnje, tako i sa iniciranjem saradnje sa zemljam celog sveta.

Dačić je naveo i da je na unutrašnjem političkom planu dosta urađeno i da su za godinu dana ove vlade strane investicije bile oko 600 miliona evra, kojima je zaposleno oko 7.500 novih radnika.

Kazao je da je premijer Srbije najavio da su u pripremi 62 nova projekta koji će povećati investicije na milijardu evra.

(Beta)

Ostavite komentar