U trendu

Dačić: Formiranjem Fonda za Zapadni Balkan ne priznajemo nezavisnost Kosova

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da ne znači da će Srbija ratifikacijom Sporazuma o formiranju Fonda za Zapadni Balkan priznati nezavisnost Kosova.

Dačić je u Skupštini Srbije obrazlažući sporazum istakao da Srbija neće menjati svoju politiku kada je reč o Kosovu i da neće priznati nezavisnost „samoproklamovane države“.

On je napomenuo da je prilikom potpisivanja sporazuma o formiranju fonda Kosovo označeno sa zvedzdicom i fusnotom i da je takav način označavanja Kosova ispregovaran pre nekoliko godina i da je dobro da što je to poštovano.

„Mislim da treba da shvatimo da je Kosovo postalo član raznih drugih medjunarodnih organizacija bez zvezdice i fusnote, pa ako mislite da treba napadati ovaj sporazum sa zvezdicom i fusnotom, mislim da ne treba. On je potpisan na osnovu dijaloga sa Prištinom koji se vodi svih ovih godina“, rekao je Dačić.

On je istakao i da je prilikom potpisivanja sporazuma Srbija priložila i interpretativnu izjavu kojom je naglašeno da je „KiM u sastavu Srbije“, da se ne potpisuje medjudržavni sporazum i da se ratifikacija ne može tumačiti kao priznavanje Kosova.Dačić je kazao da je cilj fonda jačanje saradnje kroz oblasti kulture, obrazovanja, razmene mladih i održivog razvoja.

Potpisinici ugovora su Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora, Srbija i Kosovo.

Dok je Dačić govorio pojedini poslanici opozicije su dobacivali sa mesta pa je na kratko predsednica Skupštine Srbije morala da odredi pauzu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.