U trendu

Dačić: Groteskno da Šutanovac govori o pregovorima

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da zvuči groteskno da predsednik Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac govori o dogovorima i ostavkama, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Predsednik DS-a Dragan Šutanovac zatražio je ostavku Vlade Srbije zbog izjave u kojoj je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić naveo da postoje „pisani i nepisani Briselski dogovori“.

Šutanovac je pozvao Vladu Srbije i Dačića, „kao potpisnika Briselskog sporazuma“, da javno saopšte „koje sve dogovore su krili od gradjana“.

„Predstavnici te stranke (DS) slagali su svakog koga su mogli u medjunarodnoj zajednici, i zato su na kraju i izgubili svako poverenje medjunarodne zajednice. Od Srbije su napravili nekredibilnog partnera koji ne drži reč. To su reči svih u medjunarodnoj zajednici koje smo mogli čuti 2012. godine – od Angele Merkel, Ketrin Ešton, Hilari Klinton, do francuskih i ruskih državnika. Od toga je Srbija imala veliku štetu“, naveo je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija je danas, za razliku od tog vremena, ozbiljan i odgovoran partner, koji drži do svoje reči i traži od drugih da se drže dogovora.

„Zašto Šutanovac ne pita Borisa Tadića, Borka Stefanovića ili Vuka Jeremića šta je s njihovim dogovorima? Jedino što nam je ostalo posle toga jeste da su gotovo svi prekršeni, jer se Srbija nije držala dogovora“, kazao je Dačić.

On je naveo da u svojoj izjavi uopšte nije spominjao bilo kakve usmene dogovore u briselskom dijalogu, već da je govorio uopšte da su svi dogovori predsednika, premijera i ministara spoljnih poslova, pisani ili usmeni, obavezujući, i po presudama Medjunarodnog suda pravde u Hagu, navodeći da je Norveška izgubila Grenland na osnovu usmene izjave šefa diplomatije. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar