U trendu

Dačić: Očekujemo da EU shvati da Srbija više ne reaguje na pritisak

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija nastavlja put ka Evropskoj uniji, „ali bez ponižavanja“ i u skladu sa „svojim nacionalnim i državnim interesima“.

Dačić je rekao novinarima u Palati Srbija da će „tri uslovna poglavlja“ – 23, 24 i 35, koja uključuju i pitanje Kosova, uvek predstavljati problem za Srbiju.

„To znači da kada neko u EU proceni da mi nemamo dovoljan napredak, može da uspori naš put. Često se to radi da bi se Srbija naterala da prihvati nešto što nije u njenom interesu, misleći da reagujemo na pritisak“, ocenio je on i dodao: „Očekujemo da EU shvati da Srbija više ne reaguje na pritisak“.

Dačić je kazao da otvaranje poglavlja jesete životno pitanje za Srbiju, „ali nećemo dozvoliti da nas neko ponižava“.

„Nismo mi glupi, mi znamo da žele da nas dovedu u vremenski tesnac, da kažu: ‘Morate to da prihvatite, inače neće biti napretka’. Pa ne mora da ga bude!“, rekao je ministar.

Dačić je rekao da put Srbije u EU treba da bude isti kao za svaku drugu zemlju, uz poštovanje nacionalnih i državnih interesa.

Takodje je rekao da Srbija ima nezavisnu spoljnu politiku, a da će, kada Srbija bude članica EU i kada se tamno bude čuo i njen glas, onda moći da se govori da je utvrdjena zajednička spoljna politika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.