U trendu

Dačić: OEBS dao značajan doprinos za rečavanje ukrajinske krize

Predsedavajući OEBS-a, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je OEBS ove godine načinio korake koji vode ka miru u Ukrajini i da je dao značajan doprinos rešavanju krize u toj zemlji.

„Zadovoljan sam što na kraju godine tokom koje je Srbija predsedavala OEBS-u možemo da kažemo da se primirje već mesecima održava, a da radne grupe osnovane pod okriljem Trilateralne kontakt grupe rade punom parom svoj posao, što znači da OEBS ispunjava misiju koja mu je poverena, a to je stvaranje uslova za nastavak dijaloga“, izjavio je Dačić.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim specijalnim predstavnikom u Ukrajini Martinom Sajdikom i šefom Specijalne posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini Ertugrulom Apakanom, Dačić je istakao da je postignut uspeh u ispunjavanju ciljeva misije, odnosno održavanju otvorenim linija komunikacije medju sukobljenim stranama i svakodnevni nadzor na terenu.

„Kao zemlja koja je i sama prošla kroz konflikt, svesni smo ključnog značaja održavanja dijaloga i insistiranja da kanali komunikacije budu uvek otvoreni“, rekao je Dačić i istakao važnost procesa koji vodi do trajnih i održivih rešenja, a koji se sastoji od malih, ali konkretnih koraka.

„OEBS je ove godine uspešno načinio niz konkretnih koraka, gradeći put ka miru. Verujemo da smo kao organizacija dali dragocen doprinos rešavanju krize u i oko Ukrajine“, izjavio je Dačić.

Dodao je da je ove godine revitalizovan format Trojke i da je održavno pet sastanaka, što se nije desilo gotovo nikad u istoriji OEBS-a.

Izaslanik predsedavajućeg OEBS-a u Ukrajini Martin Sajdik izjavio je da u rešavanju ukrajinske krize postoji napredak, ali da je on spor i da predstoji još mnogo izazova.

Dodao je da se „napokon nešto dešava“ kada je u pitanju povlačenje teškog naoružanja i da su ljudi počeli da se vraćaju u svoje domove u konfliktne zone, što je „znak porasta poverenja“.

Glavni posmatrač Ertugrul Apakan izjavio je da su posmatrači u Ukrajini uvek imali podršku Srbije i da je posmatračka misija tokom ove godine proširila svoje kapacitete u brojnom, geografskom i tehnološkom smislu.

Apakan je izrazio očekivanje da će broj posmatrača u Ukrajini sa sadašnjih 650 do kraja godne biti povećan na 800.

„Stvari su počele da se menjaju na bolje“, izjavio je Apakan i dodao da su bezbednost, pristup svim područjima i sloboda kretanja najveći izazovi za posmatrače.

Predsedavajući OEBS-a je izrazio i zadovoljstvo organizacijom Ministarskog saveta, koji je jedan od sasatanaka na kome je bilo najviše ministara, što je, kako je dodao, priznanje za Beograd i Srbiju. Takođe je dodao da su mnogi učesnici Saveta primetili da je posle dužeg vremena ton diskusija, pa i izmedju velikih sila, bio veoma tolerantan.

„To je možda doprinos Beograda da bude objektivan i pošten posrednik i da pruži pomoć u postizanju dogovora“, rekao je srpski premijer i ukazao i na niz bilateralnih sastanaka ministara velikih zemalja.

„Oni su samo zakazivali sastanke, a mi smo obezbedili uslove i političku klimu da do tih sastanaka dodje“, rekao je Dačić.

Na kraju saveta biće razmatrano više odluka, izmedju ostalih protiv terorizma, o izbegličkoj krizi, borbi protiv narkotika, o podršci aktivnostima OEBS-a u Ukrajini.

„Šta će od toga biti usaglašeno zavisiće od dobre političke volje. Nadam se da ton koji je danas preovladavao neće ostati samo verbalni ton nego da će se pretočiti u spremnost za kompormise i donošenje političkih odluka“, kazao je Dačić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.