U trendu

Dačić: Oni koji traže ostavke nemaju elementarnu saosećajnost sa žrtvama

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je, povodom zahteva opozicije za njegovom smenom, da će aktuelna Vlada, pored ostalog, biti upamćena i po tome što je neprestano bila pod preispitivanjem, ali da to nije bio slučaj kod ranijih vlada, koju su vodili „oni koji danas nemaju elementarnu saosećajnost sa žrtvama, njihovim porodicama i državom“.

„U političkoj zloupotrebi tema ništa nije sveto, čak ni izgubljeni zivoti. Te ranije vlade, čiji lideri danas sa margine političkog života traže ostavke premijera i ministra spoljnih poslova, nisu čak ni pomišljale da urade nešto slično, čak ni onda kada su životni interesi Srbije bili dovedeni u pitanje“, izjavio je Dačić, a prenelo Ministarstvo spoljnih poslova.

Kao na primer, dodao je Dačić, kada je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost i „kada je za vreme njihove vlasti više od 80 zemalja to priznalo“.

„A prethodno, dok je (Boris) Tadić bio ministar odbrane, u martovskom pogromu na Kosovu i Metohiji ubijeno je 16 Srba, ranjeno više od 900, četiri hiljade je proterano, spaljeno 935 srpskih kuća i 35 pravoslavnih crkava. I sve to nije bilo dovoljno za ostavke“, izjavio je Dačić.

On je pozvao predsednika Socijaldemokratske stranke i bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića da objasni „kako su orden koji je dobio od Gadafija, kao i njegovo ucešće na vojnoj paradi u Tripoliju povodom 40 godina Gadafijeve revolucije, na koju je poveo i vod Vojske Srbije, dok je ceo svet bio u isto vreme na obeležavanju 70 godina od početka Drugog svetskog rata, kao i njegova četiri susreta u Libiji sa Gadafijem za pet godina, čime se tada javno hvalio, doprineli medjunarodnom ugledu Srbije i bezbednosti Srba u Libiji posle Gadafija“.

„Borku Stefanoviću, koji je od 3. septembra 2007. bio šef kabineta ministra Vuka Jeremića, a od 26. avgusta 2011. i politički direktor ministarstva spoljnih poslova sve do 1. maja 2013, bilo bi bolje da objasni zašto nisu zatvorili ambasadu tada 2011. godine kada je rat bio počeo i bio najžešći, kada su posle pada Gadafija Srbi bili označeni kao njegovi glavni saveznici“, naveo je Dačić.

Prema rečima Dačića, „Tadić i ostali, po svom običaju, zamenom teza“ optužuju njega i premijera Aleksandra Vučića „umesto onih koji su oteli i ubili naše ljude, i to je jedina istina“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar