U trendu

Dačić protiv rehabilitacije Nedića

Ministar spoljnih poslova i predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je njegov stav o rehabilitaciji predsednika Vlade Srbije za vreme okupacije tokom Drugog svetskog rata Milana Nedića „apsolutno negativan“.

„To je bila okupaciona vlast, koju je postavio Hitler. Srbija bi bila jedina zemlja na svetu koja bi rehabilitovala kvislinšku vlast. Uostalom i sama reč kvisling znate otkuda potiče“, rekao je Dačić za današnje izdanje lista Danas.

Postupak za rehabilitaciju je počeo 7. decembra pred Višim sudom u Beogradu.

Stručna javnost rehabiltaciju Nedića izjednačava sa negiranjem holokusta, ali Dačić nije odgovorio da li će pokrenuti neku inicijativu kojom bi se zakonski sankcionisalo negiranje Holokausta u Srbiji.

Potomci Milana Nedića zatražili su od suda da ga rehabilituje i time poništi Uredbu Vlade FNRJ, kojom je on proglašen za narodnog neprijatelja i na osnovu koje su mu oduzeta gradjanska i imovinska prava. Zahtev za rehabilitaciju je ranije odbacivan kao nepotpun, medjutim, sud je sada odlučio da pokrene postupak.

Milan Nedić nikada nije bio osudjen, niti je protiv njega podignuta optužnica. Bio je načelnik Generalštaba Vojske Kraljevine Jugoslavije, a od 1939. i ministar vojske i mornarice. Zbog zalaganja za svrstavanje uz Hitlera, smenjen je 1940. a reaktiviran godinu dana kasnije, kada je prihvatio mesto predsednika kvislinške vlade.

U oktobru 1944. godine pobegao je u Austriju, da bi ga britanske snage isporučile Beogradu 1946. godine.

Prema zvaničnim dokumentima, Nedić je izvršio samoubistvo u zatvoru, skočivši kroz prozor. Njegovi potomci traže da se poništi uredba Vlade FNRJ iz 1949. godine, kojom se narodnim neprijateljima oduzimaju imovina i gradjanska prava. Ukoliko bi ga sud rehabilitovao, Nedićeva imovina bi bila vraćena njegovim potomcima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.