U trendu

Dačić: Sednica Glavnog odbora i izbor rukovodstva SPS do kraja avgusta

Ministar spoljnih poslova i predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je da će sednica Glavnog odbora, na kojoj će biti izabrani organi stranke, biti održana do kraja meseca.

U intervjuu za nedeljni broj lista Politika, Dačić je rekao da će možda biti promena i kadrovskih iznenađenja, ali nije želeo da otkriva imena funkcionera koji će voditi stranku.

„Biće (iznenađenja). Može da bude. Nećete me navući da vam kažem bilo šta. Nikome ništa nisam rekao. Ko će biti u rukovodstvu SPS-a znam samo ja. I niko više“, izjavio je Dačić.

Govoreći o prijemu Kosova u Organizaciju Ujedinjenih nacija za kulturu, nauku i obrazovanje (Unesko) Dačić je ponovio da Kosovo ne ispunjava formalne uslove za članstvo, ali i da nema kapacitete da zaštiti kulturno nasleđe, jer je za poslednjih 20 godina na Kosovu uništeno 250 crkava, manastira i grobalja.

„Četiri naša bisera su pod zaštitom Uneska – Gračanica, Dečani, Pećka patrijaršija i Bogorodica Ljeviška. I to imaju status koji je Unesko doneo – status svetske kulturne baštine u opasnosti. Evo ja postavljam pitanje: ‘Od koga su u opasnosti?’ Od ovih što treba da budu članovi Uneska? To bi bio vrhunac licemerja“, kazao je Dačić.

On je ocenio i da je položaj Srbije u Izvršnom savetu Uneska veoma nepovoljan, jer je od 58 članica 33 priznalo Kosovo i da je sada na direktorki Uneska Irini Bokovoj da odluči o stavljanju zahteva za prijem Kosova na dnevni red sednice koja će biti održana u oktobru.

Upitan o izborima, Dačić je kazao da je Srbija politički stabilna i da nema razloga za raspisivanjem izbora, ali da bi bilo logično da pokrajinski i lokalni izbori budu održani istog dana.

Upitan o krizi izazvanoj velikim prilivom migranata, Dačić je kazao da se time bave druga ministarstva, ali i da „Evropa nema odgovor, a sigurno ga neće imati ni Srbija“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.