U trendu

Dačić: Srbija jedna od zemalja na udaru talasa migranata

Srbija je jedna od zemalja koja je na udaru velikog talasa migranata iz ratom zahvaćenih područja, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić u Luksemburgu.

„Posle brojnih tragedija migranata koje su desile, nemoguće je ne uvideti najhitniju potrebu da svi zajedno odgovorno i energično pristupimo rešavanju gorućeg, verovatno najvećeg, problema Evrope i njenog okruženja danas“, rekao je Dačić na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU i država kandidata za članstvo.

On je rekao da „upravo to što je srpski narod i sam u bliskoj prošlosti bio primoran na migracije i spasavanje života pred ratnim dešavanjima, čini da razumemo situaciju u kojoj su se našli ljudi iz kriznih područja Bliskog istoka i iz Afrike“.

„Na svim nivoima smo pokazali spremnost da se, u granicama svojih mogućnosti, suočimo sa situacijom i odgovorno uradimo svoj deo posla. I to u trenutku kada je standard građana Srbije na nezadovoljavajućem nivou i ugrožen ekonomskim i drugim problemima, a potrebe izbeglica iz regiona i interno raseljenih lica nezadovoljene“, naveo je Dačić, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova.

Prema njegovim rečima, angažovanje Srbije podrazumeva pružanje pomoći onima kojima je pomoć potrebna, ali i borbu protiv kriminalnih grupa koje se bave krijumčarenjem ljudi, eksploatišući njihovu nesreću.

Postupanje Srbije prema ovim ljudima nailazi na pozitivne ocene Evropske unije, jer se prema njima odnosimo na način koji je u potpunosti u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima, rekao je šef srpske diplomatije.

On je dodao da Srbija ovakav obiman teret ne može da nosi sama, jer za tako nešto nema kapaciteta – ni smeštajnih, ni ljudskih, ni finansijskih, kao i da je EU za Srbiju i Makedoniju izdvojila ukupno 1,7 miliona evra.

Dačić je izrazio mišljenje da je Konferenciju o izazovima zapadnobalkanske rute potrebno održati što pre, kao i da je stav Beograda da rešenje nije u parcijalnim i lokalnim koracima, kao što su zatvaranje granica ili podizanje ograda, već u saradnji i koordinaciji cele EU i aktera iz regiona koji je okružuju.

„Jedino pravo i efikasno rešenje je stabilizacija kriznih područja, na čemu je potrebno dugoročno raditi“, rekao je Dačić i dodao da aktuelna kriza pokazuje povezanost međusobno udaljenih područja u današnjem svetu i ističe potrebu za nalaženjem sveobuhvatnih rešenja.

Ministar spoljnih poslova Srbije je kazao da aktuelna kriza ističe i potrebu da se ubrza integracija zapadnog Balkana u EU, kao i da se izbegne zatvaranje i pretvaranje sadašnje EU u neku vrstu tvrđave.

U kapacitetu predsedavajućeg Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), Dačić je obavestio učesnike skupa u Luksemburgu da se u Beogradu početkom novembra planira sastanak o iregularnim migracijama.
 
Dačić je podsetio i da će se u decembru u Beogradu održati Ministarski savet OEBS-a na kojem bi, kako je rekao, trebalo usvojiti odgovarajuću deklaraciju o migracijama.

Obraćajući se učesnicima neformalnog sastanka u Luksemburgu, Dačić je rekao i da su nedavnim potpisivanjem četiri sporazuma u Briselu rešena neka od najvažnijih pitanja vezanih za svakodnevni život, pre svega Srba na Kosovu i Metohiji.

„Verujem da su ovi sporazumi veoma bitni i za ukupnu stabilnost regiona“, rekao je Dačić i izrazio uverenje da je u Beču uspešno okončan ovogodišnji Samit o zapadnom Balkanu, na kojem je potvrđena posvećenost lidera regiona pomirenju i saradnji, evropskim vrednostima i realizaciji nekih od najvažnijih projekata koji predstavljaju zajednički interes svih nas.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.