U trendu

Dačić: Srbija posvećena dijalogu, insistira na ZSO

Ministar spoljni poslova Ivica Dačić istakao je danas na sednici Saveta bezbednosti o Kosovu da je Srbija posvećena dijalogu Beograda i Prištine i insistira na formiranju Zajednice srpskih opština, kojoj, kako je naveo, nije dat adekavatan značaj u izveštaju generalnog sekretara UN.

Dačić je ponovio da Srbija neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i pozvao zemlje koje to nisu učinile da ostanu pri svom stavu, dok je zemlje koje su priznale Kosovo podsetio da je KIM deo teritorije Srbije u skladu sa rezolucijom 1244 SB UN.

– Imajte na umu da je podrška mđjunarodne zajednice ključna za uspeh dijaloga Beograda i Prištine. Svaka moguća promena stava država koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova bi negativno uticala na dalji konstruktivan pristup strana u dijalogu i na implementaciju do sada postignutih dogovora. To je ono što tražimo – rekao je srpske šef diplomatije.

Dačić je kritikovao delove izveštaja koji se odnose na formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), povratak i položaj srpske i drugih manjinskih zajednica, rekavši da ti problemi nisu predstavljeni na adekvatan način.

On je podsetio da je postizanje Briselskog sporazuma imalo za cilj institucionalnu zaštitu srpske zajednice na KIM kroz ZSO, čime bi se ona suštinski nadovezala na rezoluciju 1244.

– Umesto da njeno formiranje bude centralno pitanje koje je moralo biti sprovedeno što hitnije, ona je postala predmet političkih ucena – rekao je Dačić.

On je ukazao da su iz izveštaja UN i ovog puta izostavljene reference na položaj srpske i drugih zajednica južno od Ibra, gde živi većina srpske zajednice i naglasio da nisu i ne mogu biti svi problemi vezani isključivo za područje severno od Ibra.

– Način na koji se u izveštaju pominje konceputalni dokument prištinskih vlasti koji se tiče povratka, stvara lažnu sliku da se u Prištini na planu povratka nešto ozbiljno radi, ali dosadašnja iskustva daju osnova za opravdanu sumnju u tom pogledu – dodao je Dačić.

Spajanje odeljka o vladavini prava sa ljudskim pravima u strukturi Izveštaja učinilo je da sa radara potpuno nestane aspekat ljudskih prava pripadnika manjinskih zajednica, naglasio je šef srspke diplomatije.

On je dodao da je od administrativnih i pravnih prepreka do odsustva bezbednosti, pitanje povratka je neraskidivo povezano i sa pitanjem pravno imovinskih sporazuma.

– I ovom prilikom ističem poraznu činjenicu da je održivi povratak ostvarilo tek oko 4.000 lica – rekao je Dačić, ocenivši da je ostvareni povratak „zajednički neuspeh“ svih aktera uključenih u ovo pitanje.

Nedopustivi su i brojni slucajevi napada i uništavanja srpskih objeka, istakao je on.

Izveštaj, kako je upozorio, samo u jednoj rečenici navodi da je zabeleženo 86 incidenta napada na pripadnike srpske zajednice, a izostaje prikaz insituticionalnog reagovanja, tužilaštva, policije i pravosudnih organa.

– Krajnja i najopasnija posledica ovakvog pristupa je navikavanje svih, uključujući međunarodnu zajednicu, na faktičku nekažnjivost za krivična dela počinjena protiv Srba i drugih nealbanaca – naveo je Dačić.

On se osvrnuo i na pitanje terorizma, napominjući da je bezbednost na Kosovu i Metohiji uvek bila nestabilna.

– Radikalizacija političke klime i pogoršanje bezbednosne situacije usled jačanja političkog i verskog ekstremizma samo su pojačali tu nestabilnost. I izveštaj pred nama sadrži reference o borcima ISIS-a poreklom sa Kosova i Metohije. Kosovski Albanci su procentualno, u odnosu na broj populacije, najzastupljeniji u redovima ove terorističke organizacije. O zabrinjavajućim posledicama ovakvog stanja suvišno je i govoriti – rekao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar