U trendu

Dačić: Srbija želi dobre odnose sa BiH i regionalnu stabilnost

Vlada Srbije ima za cilj regionalnu stabilnost i želi da održava dobre odnose sa Bosnom i Hercegovinom, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, Dačić je to izjavio na jučerašnjem sastanku u Njujorku s ministrima inostranih poslova Turske Feridunom Hadi Sinirligluom i Bosne i Hercegovine Igorom Crnadakom.

Ministri su pozdravili održavanje prvog sastanka Trilateralnog trgovinskog komiteta Srbije, BiH i Turske u Ankari, 17. i 18. avgusta, kao i predstojeći trilateralni Poslovni forum u Sarajevu 20. oktobra, i razmatrali i mogućnost održavanja trilateralnog sastanka na predsedničkom i premijerskom nivou.

Šef srpske diplomatije je ukazao da bi tri strane trebalo da traže zajedničke interese, sa posebnim akcentom na saradnju u oblasti ekonomije i definisanja projekata od regionalnog značaja, kao što su infrastrukturni projekti, projekti iz oblasti odbrane, poljoprivrede i turizma.

Ministri su razgovarali i o drugim aktuelnim temama, kao što je borba protiv terorizma i pitanje migranata.

Dačić se juče u Njujorku sastao i s ministrom inostranih poslova Fidžija Ratu Inoke Kubuabolom, dodaje se u saopštenju.

Ministri su obostrano izrazili želju za unapređenje bilateralnih odnosa kroz jačanje političkog dijaloga, a upućen je i poziv za posetu srpskog šefa diplomatije Fidžiju.

„Iako je Fidži priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije pre dve godine, srpski ministar zamolio je za razumevanje stava Srbije kada je u pitanju zahtev Kosmeta za prijem u Unesko“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.