najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Dačić: Učinićemo sve da 2018/19 završimo pregovore sa EU

Srbija će do 2018. ili 2019. godine učiniti sve da završi pregovore s Evropskom unijom kako bi u formalno-pravnom smislu bila spremna za donošenje političke odluke o punopravnom članstvu, rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić u intervjuu Radio Beogradu 1.

Prema njegovim rečima, od napretka u poglavlju 35, koje se tiče normalizacije odnosa s Prištinom, zavisi napredak i u ostalim poglavljima, ali je problem što ni Evropskoj uniji nije jasno šta sve to poglavlje podrazumeva.

“Od Srbije nije zatražena promena stava o Kosovu i pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odsnosa Beograda i Prištine ne podrazumeva priznanje Kosova”, pojašnjava ministar spoljnih poslova.

Najvažniji međunarodni faktori od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija pa do zemalja članica OEBS-a, pa Evropske unije, Rusije, Ukrajine i drugih zemalja veoma pozitivno su se izražavali i izražavaju o učinku srpskog predsedavanja OEBS-u. “Podsetiću da u vreme kada je Srbija preuzela predsedavanje, u Ukrajini je besneo rat i postojala je ogromna kriza.

Sada je situacija znatno drugačija. Mirovna misija OEBS-a i trilateralna kontakt grupa relativno drže situaciju pod kontrolom”, ističe Dačić i dodaje da se međunarodni položaj Srbije znatno poboljšao.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike