U trendu

Dačić veruje da će HDZ imati više smelosti nego SDP

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je siguran da bi odnosi sa novom vladom Hrvatske mogli biti bolji i izrazio nadu da će Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) imati više hrabrosti nego Socijaldemokratska partija (SDP) koja je predvodila prošlu vladu.
„Smatram da bi odnosi mogli biti bolji i siguran sam u to… Možda će HDZ imati više hrabrosti za povlačenje nekih poteza, za koje u SDP u odredjenom momentu nije bilo dovoljno političke smelosti, jer bi ih neko mogao optužiti da nemaju dovoljno nacionalnih crta. Za nas je bitno da te odnose ne dovedemo u fazu ljubavi, nego zajedničkog interesa“, kazao je Dačić za regionalnu TVC mrežu N1.

Na pitanje da li će u odnosima sa novom vladom u Hrvatskoj Beograd insistirati na postavljanju ćirilićnih tabli i manjinskim pravima u Vukovaru, Dačić je rekao da misli da je to civilizacijsko dostignuće.

„Ako je to problem za modernu Hrvatsku ili modernu Srbiju onda mogu da kažem da smo zaostali u razvoju“, naveo je on.

Na pitanje novinara iz studija u Zagrebu da li će to postaviti kao uslov u budućim pregovorima sa predstavnicima hrvatske vlasti Dačić je kazao da Srbija poštuje Hrvatsku kao suseda.

„S druge strane ne želimo da kažemo da vas volimo. Zašto? Kad neko kaže da vas voli taj laže i sutra će najviše da vas mrzi. S te strane interesuje nas položaj našeg naroda koji živi u Hrvatskoj. Isto tako položaj vašeg naroda koji živi ovde“, kazao je on.

Dačić je rekao da se Hrvatska postavila prema Srbiji suprotno njenim nacionalnim intresima.

„Pošto ste se postavili prema nama suprotno našim nacionalnim intresima volimo vas kao Papuu Novu Gvineju jer su oni glasali na sličan način. To isto važi za Crnu Goru i Makedoniju… ali mi smo tu. Živimo jedni sa drugima. Mi boljih nemamo, kakvi god da smo. Prema tome dajte da živimo normalno ako možemo. Ipak mislim da Srbi i Hrvati imaju mnogo više zajedničkog, nego što nas deli“, kazao je on.

Na pitanje zašto je naoružnje jedna od tema u odnosima dve zemlje Dačić je rekao da je to „zato što se pretpostavlja da hrvatsko naoružuvanje može da bude upotrebljeno jedino protiv Srbije“.

„Ne verujem da ćete gadjati Austriju ili Italiju ili BIH. Ne zanima me šta će to vama, a i šta će to nama“, kazao je Dačić dodajući da svi treba da rade na stvaranju regiona bez oružja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar