U trendu

Dačić za obnavljanje dijaloga Srbije, BiH i Hrvatske

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se Srbija zalaže za mir i stabilnost u regionu, te da je neophodno obnoviti dijalog Srbije, BiH i Hrvatske i okrenuti se traženju zajedničkog interesa.

Dačić je na sednici Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove o stanju u regionu i poziciji Srbije, medjutim rekao i da će država uvek biti spremna da odgovori na svaku pretnju usmerenu ka njoj i da će umeti da  zaštiti nacionalne interese.

„Srbija nije podržala organizovanje referenduma u BiH (o Danu RS), ali kao država koja je garant Dejtonskog sporazuma odgovoriće na svake pretnje usmerene Srbiji i znaće da zaštiti sebe, a to je poslednje o čemu treba govoriti, važno je da se što pre obnovi dijalog BiH, Hrvatske i Srbije“, rekao je Dačić.

On je na pitanje poslanice Srpske radikalne stranke Nataše Jovanović o tome kako će Srbija reagovati ako se RS eventualno uvedu sankcije, i šta će učiniti zbog pritisaka na RS, rekao da Srbija ne razmišlja da uvodi bilo kakve sankcije RS i istakao da to nije realno.

Dačić je kazao da je Srbija protiv promene Dejtonskog sporazuma i da to može da se desi samo uz saglasnost sva tri naroda, ali da Srbija neće dati nikome mogućnost da se „igra“ Dejtonom.

„Oni koji već deset godina traže da se napravi Dejton 2, počeli su da budu ‘dejtonobranitelji’, a ispada da je RS postala ta koja navodno ruši Dejton“, ocenio je Dačić.

Poslanica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić tražila je od Dačića da Srbija podrži rezultat referenduma RS i da Vlada stane uz rukovodstvo RS koje je, kako je ocenila, svakodnevno izloženo pritiscima.

Ona je kazala i da će se zalagati da se otvori jedna javna rasprava o EU integracijama jer ima mnogo problema i da se nakon te rasprave raspiše referendum o pristupanju Srbije EU.

Dačić je kazao da je ulazak u EU strateški cilj Srbije, ali uz očuvanje tradicionalnih prijateljstava i dodao da Evroazijska integracija nije realna i da to nije geografski moguće.

„Ni Rusija nema tu nameru (evroazijske integracije Srbije). Naš interes je da u našim EU integracijama ne radimo ništa što bi nanelo štetu odnosima sa Rusijom“, dodao je ministar.

Poslanica Demokratske stranke Nataša Vučković tražila je od Dačića da kaže da li su njegova i oštra reagovanja ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića na navode predstavnika iz OEBS-a o rušenju objekata u beogradskom naselju Savamala najava sužavanja nadležnosti misije OEBS.

Dačić je rekao da je juče razgovarao sa šefom Misije OEBS u Srbiji Peterom Burkhartom i da se primedbe odnose na način na koji se daju izjave.

„Mi moramo da znamo da li su to stavovi Misije, ili pojedinaca, jer se često sastajemo, valjda je to prilika da mi kaže ako ima neki problem, a ne da to kaže neki službenik, preko medija“, rekao je Dačić..

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.