U trendu

Dačićeve izjave udaljavaju zemlju od Evropske unije

Liberalno-demokratska partija optužila je danas ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića da svojim izjavama šteti evropskim integracijama Srbije i da zemlju udaljava od Evropske unije.

„U trenucima u kojima je čitava evropska civilizacija svedok pojave najvećih izazova u vidu rasta populističkih, nacionalističkih i neonacističkih partija i pokreta, Bregzita i migrantske krize, Srbiji su najmanje potrebne štetne izjave koje je udaljavaju od EU, a naročito od ministra spoljnih poslova Dačića. Umesto da pozitivna iskustva države u odnosu sa migrantima, koje Evropa prepoznaje, budu iskorišćena da se dodatno ojača naša pozicija u evropskim integracijama, Dačić ponovo diže tenzije, jer drugačije osim trovanja, očigledno, ne zna da privuče pažnju javnosti“, navodi se u saopštenju LDP-a.

Dačić je u sredu uveče izjavio da su apsolutno neprihvatljivi pritisci na Srbiju kako bi ona, „rečeno diplomatski, usaglasila svoju spoljnu politiku sa EU, a rečeno srpski, uvela sankcije Rusiji“.

„Srbija želi u EU, ali nikada neće raditi ništa što je protiv naših nacionalnih interesa. Mnoge velike zapadne zemlje na medjunarodnim forumima nastupaju kao pripadnici grupe tzv. prijatelji Kosova, a za to vreme mi treba da uvedemo sankcije prijateljima Srbije. Mi sa svima želimo dobre odnose, ali ne smemo raditi protiv sebe“, poručio je Dačić u pisanoj izjavi i kritikovao, kako je rekao, „veliku buku“ koja se digla povodom slanja humanitarne pomoći Siriji.

LDP je naveo da je svakadržava koja je do sada prošla put evropskih integracija imala obavezu da, u skladu sa pravilima EU, prilagodi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, i da tu Srbija nije nikakav izuzetak.

„Zato Vlada Srbije, budući da zvanično podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, kao što ni zvanično ne priznaje Kosovo, treba da bude dosledna svojim stavovima i otvoreno se odredi prema ruskoj politici prema Ukrajini. Srbija što pre mora da se odrekne nacionalističkih ispada koji mogu ozbiljno da ugroze ne samo našu evropsku perspektivu, nego i političku, bezbednosnu i ekonomsku stabilnost naše zemlje i regiona“, navodi se u saopštenju te stranke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.