U trendu

Đakovica: Protest zbog dolaska raseljenih Srba

Policija u Djakovici saopštila je danas da je poseta raseljenih Srba crkvi Presvete Bogorodice u tom gradu protekla mirno, kao i da je protest koji je tim povodom organizovan na poziv gradonačelnice Mimoze Kusari Ljilja, završen bez incidenata.

Kako je za prištinske medije kazao komandant Policijske stanice u Djakovici Krist Djokaj, autobus sa 50 raseljenih Srba nastavio je put nakon završetka verskih obreda, organizovanih povodom Božića.

„Sve je prošlo bez incidenata. Policija je preduzela mere da obezbedi slobodu kretanja. Protestu je prisustvovalo oko 30 gradjana koji su se nakon okončanja verskih obreda razišli u miru“, rekao je Djokaj i dodao da je jedna osoba privedena zbog ometanja javnog reda i mira. 

Prethodno je gradonačelnica Djakovice Mimoza Kusari Ljilja pozvala gradjane na miran protest, ocenivši da je pravo na protest jednako pravu na slobodu kretanja.

Ona je na Fejsbuku napisala da je Djakovica „vrlo skupo platila“ sve procese na Kosovu, ali da je vreme da se postepeno vrati normalnosti.

Prema njenim rečima, dolazak raseljenih Srba treba da bude omogućen i da bude poštovan kao poseta sa verskim motivom, bez političkih primesa i bez incidenata.

Aktivisti pokreta Samoopredeljenje sprečili su 2015. godine raseljene Srbe da proslave Božić u pravoslavnoj crkvi u Djakovici uz objašnenje da se medju njima nalaze i ljudi koji su izvršili ratne zločine na Kosovu 1998. i 1999. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar