U trendu

Dan američkih koledža: Studirati u SAD je lako, pitajte kako

BEOGRAD – U Beogradu je danas održan „Dan američkih koledža“ na kome su predstavnici 35 koledža i univerziteta iz SAD, uključujući i one najprestižnije poput Prinstona, mladima iz Srbije predstavili sve mogućnosti studiranja u SAD.

Nekadašnji i sadašnji studenti tih 35 američkih visokoobrazovnih institucija zainteresovanima su u Domu omladine Beograd pričali o uslovima za upis na koledže i univerzitete, studentskim vizama, mogućnostima za dobijenje stipendija, programima za srednjoškolce i studente koje finansira Vlada SAD, kao i o adresama gde mogu dobiti pomoć pri izboru opcija za studiranje u SAD.

„U SAD godišnje iz Srbije na studije, od osnovnih do postiplomskih ode i do 150 studenata“, rekla je za Tanjug Elizabet Čang, izvršna direktorka Međunarodnog akademskog centra koji taj skup organizuje u saradnji sa Ambasadom SAD.

U SAD na svim nivoima studija trenutno ima više od 1.000 srpskih studenata, rekla je Čangova i podsetila da u SAD postoji 4.000 koledža i univerziteta.

Upravo je zbog toga „Dan američkih koledža“ prilika da oni koji žele da odu u Ameriku na usavršavanje dođu i da se raspitaju – kada je vreme da apliciraju, koja je cena godine, koji su akreditovani programi, kako izgleda studirati u USA, koje su beneficije, specifičnosti univerziteta, poput toga na koliko studenata ide po jedan profesor, kolika je prolaznost.

„Prijave se podnose pre završetka srednje škole, najkasnije do kraja kalendarske godine. Zahvaljujići tome, srednjoškolac će pre mature znati da li je primljen ili mora da se priprema za prijemni negde drugde“, rekli su Tanjugu organizatori „Dana američkih koledža“ i podsetili da se u ceo proces ulazi u trećoj godini srednje škole.

Skup u Domu omladine bio je prilika i da se kaže da je do kraja godine otvoren konkurs za osnovne studije, za jedan semestar, i da o tom „Global UGRAD“ programu studenti mogu da se informišu na rs.usembašy.gov. Takođe, u toku je i program „Benžamin Franklin Trans-atlantik“ razmene za srednjoškolce i letnji program od pet nedelja na Univerzitetu Purđu.

Onima koji su propustili priliku da posete skup svakodnevno je na raspolaganju Međunarodni akademski centar koji je pomogao hiljadama srpskih studenata da izaberu prave univerzitete.

Džordž Šarćević, čiji je deda kao rudar pre 100 godina otišao u Ameriku, zainteresovanima je približio mogućnosti studiranja na Prinstonu, jednom od najboljih univerziteta u svetu, na koji se, kako je dodao, godišnje prijavi između 10 i 20 studenata iz Srbije, ali ne prođu svi.

Na tom Univerzitetu godina košta 66.150 dolara, ali postoje i brojne mogućnosti stipendiranja. Isto toliko, odnosno par hiljada više, košta godišnja školarina na Univerzitetu Džordžtaun i koledžu Vašar, dok je više nego za pola povoljniji državni univerzitet u Kaliforniji.

Normalno, sve je mnogo bolje uz stipendije, ili ako budući student ima kod koga da živi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar