U trendu

Dan otvorenih vrata Astronomske opservatorije (FOTO/VIDEO)

Astronomska opservatorija u Beogradu, koja je osnovana pre 135 godina, svake poslednje subote u mesecu otvara vrata za posetioce koji imaju priliku da se upoznaju sa razvojem astronomije u Srbiji i obidju paviljone sa instrumentima.

Direktorka opservatorije dr Zorica Cvetković napominje da je ulaz slobodan i objašnjava šta sve posetioce očekuje tokom jednoipočasovnog obilaska.

„Oni mogu da vide našu biblioteku, da čuju nešto o istorijatu same opservatorije, nauci koja se ovde proučava, da posete nekoliko paviljona sa instrumentima koji se tu nalaze i da vide sve one pribore koji se tu nalaze i kako se nekada radilo“, rekla je Cvetković.

Opservatorija je od 1932. godine na opštini Zvezdara, koja je dobila ime upravo po zvezdarnici, a, inače, nalazi se na najvećoj nadmorskoj visini (248,6 m) u Beogradu.

To je zgrada iz koje su se posmatrale i otkrivale male planete, ali je taj deo rada premešten zbog svetlosnog i aero zagadjenja, kaže Cvetkovićeva.

„Danas se posmatrački rad više ne odvija na Zvezdari iz paviljona i instrumenata koji su ovde postavljeni, već smo izgradili jednu stanicu na jugu Srbije, na 20-ak kilometara od grada Prokuplja, na planini Vidojevica i tamo se nalazi naša astronomska stanica, nazvana baš po toj planini. Tamo imamo moderne instrumente, tri instrumenta i svi su tipa ogledala, jedan 1.4 metra , jedan od 60 cenimetara i jedan od 40 centimetara gde se rade savremena posmatranja.“

U medjuvremenu, na Zvezdari se očekuje otvaranje muzeja, najavljuje direktorka opservatorije.

„Ono što mi danas ovde radimo je to da saniramo sve naše paviljone i uredjujemo krug opservatorije da bismo osnovali muzej astronomije po ugledu na sve opservatorije širom sveta koje se nalaze u gradskom jezgru.

Muzej bi trebalo da bude otvoren krajem ove ili početkom naredne godine, a do tada svi ljubitelji astronomije mogu da posete opservatoriju na Dan otvorenih vrata.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.