U trendu

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležen u Beogradu

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležen je danas nizom ceremonija i uz najviše državne počasti na Novom groblju i Avali u Beogradu.

Centralna državna ceremonija održana je kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu, gde su vence pložili ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović.

Počast stradalima u Prvom svetskom ratu polaganjem cveća odali su i brojni ambasadori i izaslanici odbrane brojnih zemalja, kao i pripadnici brojnih udruženja i gradjana, koji neguju tradiciju oslobodilačkih ratova Srbije.

Na Spomenik neznanom junaku na Avali povodom Dana primirja venac je položio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, uz postrojenu gardu Vojske Srbije i u pratnji ministra odbrane Zorana Djordjevića i načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić jutros je položio venac kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Velikom ratu, uz prisustvo ministra za rad Aleksandra Vulina i ministra odbrane Zorana Djordjevića.

Posle toga, vence na groblju Komonvelta položili su Vučić i ministar spoljnih poslova Velike Britanije Boris Džonson uz zvuk trube pripadnika Irske garde i prisustvo srpskih gardista.

Počast stradalima u Prvom svetskom ratu odata je i na Francuskom vojnom groblju gde su vence položili ambasadori nekoliko zemalja u Srbiji  –  Nemačke Aksel Ditman, Francuske Kristin Moro, Kanade Filip Pinington, SAD Kajl Skot, kao i predstavnici Udruženja francusko-srpskog prijateljstva.

Dan primirja obeležava se danas u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada je u Francuskoj u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša potpisano primirje u Prvom svetskom ratu.

Primirje, koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919. godine, obeležava se u svim zemljama koje su potpisale sporazum.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.