U trendu

Dan sećanja na civilne žrtve NATO obeležen u Nišu

Verskom službom i polaganjem venaca na spomenik žrtvama NATO agresije, u Nišu je danas obeleženo 18 godina od bombardovanja grada u kojem je poginulo 16 ljudi, a više njih je ranjeno.

Predstavnici grada, Vojske Srbije, boračkih udruženja, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, rodjaci i prijatelji nastradalih obeleželi su danas i Dan sećanja na sve civilne žrtve NATO agresije, kojih je u celoj zemlji bilo oko 2.500. 

Državni sekretar u Ministarstvu za rad Dragan Popović ovom prilikom je istakao da je „teško razumeti umove 19 moćnika“ kada su odlučili da bombarduju jednu malu zemlju koja je samo branila deo svoje teritorije.

Popović je rekao da je teško razumeti zlo koje su iskazali bombardovanjem Srbije.

„Oni nisu bombardovali Vojsku Srbije, bombardovali su narod, vodili su totalni rat protiv naroda i dece“, naglasio je Popović.

On je izjavio da je teško shvatiti da su nerodjena beba i njena majka pretnja velikim moćnicima u svetu „za sprovodjenje prava i demokratije“.

Predsednik Skupštine grada Niša Rade Rajković je istakao da je 7. maj jedan od najtragičnijih dana u novijoj istoriji Niša.

„Najuži centar Niša bombardovan je kasetnim bombama. Medju poginulima je bila i trudnica“, rekao je Rajković.

Jedan od teško ranjenih Nišlija u bombradovanju 7. maja Slavko Miljković (84) kazao je za Betu da su razneto stopalo, zaostali geleri u nogama i štake sa kojima mora da hoda, uspomene koje nosi od toga dana.

Miljković je rekao da se vraćao sa Tvrdjavske pijace, gde je kupovao namirnice, kada su se začule sirene.

„Za svega dva-tri minuta pojavili su se avioni, a nebo je odjednom bilo preplavljeno kasetnim bombama“, kazao je Miljković.

Prema njegovim rečima, u ulicama oko pijace ljudi su počeli da padaju kao „pokošeni“.

„Bomba koja je eksplodirala u mojoj blizini raznela mi je nogu, ali je pogodila u grudi mladjeg čoveka. On je uspeo da dopuzi do kuće pored ali je tu umro“, priseća se Miljković.

On ističe da mu je život spasio prodavac rakije sa Tvrdjavske pijace time što je pritrčao i nekim kaišem od futrole prevezao nogu da ne iskrvari.

Na žalost, dodao je, ime tog čoveka koji ga je spasio nikada nije uspeo da sazna.

Kasetnim bombama, 7. maja zasute su ulice i parking pored Kliničkog centra u Nišu, a 12. maja naselje Duvanište.

U tim napadima nije bilo poginulih ali je bilo ranjenih Nišlija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.