U trendu

Danas: Bez Kosova u UN, Srbija ne može u EU

Nemačka neće ratifikovati sporazum o primanju Srbije u Evropsku uniju (EU) dok Kosovo ne postane punopravna članica Ujedinjenih nacije, rečeno je listu Danas u nemačkom Bundestagu.

„Srpskom državnom vrhu je još pre dve godine rečeno da će članstvo Kosova u UN biti jedan od uslova da Srbija bude primljena u EU“, naveo je jedan od poslanika vladajuće koalicije Hrišćansko-demokratske unije/Hrišćansko-socijalne unije (CDU/CSU), koji je želeo da mu se ne pominje ime.

Po njegovim navodima, takav stav Nemačke saopšten je Srbiji kada se razgovaralo o Briselskom sporazumu izmedju Srbije i Kosova.

„Tada smo i rekli da nećemo ratifikovati članstvo Srbije u EU ako Srbija ne prihvati da Kosovo postane punopravna članica Ujedinjenih nacija“, kazao je taj izvor za Danas.

Poslanik Bundestaga dodao je da je to pitanje i dalje otvoreno. „Ipak, to je i dalje otvoreno pitanje u mojoj partiji, pošto ima različitih mišljenja o tom pitanju“.

On je ocenio da je „vreme da se pokrene proces priznavanja članstva Kosova u UN“, kao i da se „ubede ljudi u vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci da pristanu na ovaj zahtev“ i da se za tu odluku „pripremi javnost u Srbiji“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.