U trendu

Danas izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije

 Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport danas u podne u Vladi Srbije uručiće premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije.

Zvaničnici u Briselu, upućeni u godišnji izveštaj o napretku Srbije u pregovorima o članstvu s Evropskom unijom, novinarima su preneli da je sadržaj „pretežno povoljan“.

Izveštaj će Evropska komisija danas objaviti i u Briselu, u Evropskom parlamentu, a na konferenciji za štampu će ga obrazložiti evropski komesar za proširivanje Johanes Han.

Evropski diplomatski izvori su agenciji Beta preneli da Evropska komisija smatra da je Srbija postigla uspeh u makroekonomskoj stabilizaciji, u podsticanju privrednog rasta i u reformi javne uprave, ali da još dosta treba učiniti za jačanje vladavine prava i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Kako je preneto, ima pomaka u reformi pravosudja Srbije, ali vlasti još treba da urade važan posao i očigledno je da će biti opaski koje ne bi bile tako izričite da bi se spominjali pojedini slučajevi poput i dalje nerešenog rušenja u beogadskoj četvrti Savamala u izbornoj noći aprila ove godine.

Izvori u Briselu su dodali da sve govori da sloboda medija u Srbiji neće biti ocenjena povoljnije nego u izveštaju prošle godine kada su bitne zamerke izrečene o medijskoj strategiji i privatizaciji medija.

Pohvale Srbiji se očekuju zbog njenog doprinosa regionalnoj saradnji i dijaloga Beograd-Priština, mada se podvlači da obe strane moraju učiniti bitne dodatne napore da se dogovori sprovedu, uključujući stvaranje Zajednice srpskih opština na Kosovu.

Izričit poziv Srbiji da usaglasi svoju spoljnu politiku sa EU, posebno u vezi s Rusijom, ne očekuje se u izveštaju, ali će Evropska komisija, kao i do sada, Srbiji predočiti da to mora ostvariti do kraja pregovora o svom prijemu u EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar