U trendu

Danas je godišnjica pogroma na Kosovu i Metohiji

Povodom obeležavanja Dana sećanja na 17. mart 2004. – Pogrom na Kosovu i Metohiji, večeras u 19 časova biće održana komemorativna akademija na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Tog 17. marta dogodio se pogrom na Kosovu i Metohiji, etnički motivisano nasilje nad Srbima.

U tri dana nasilja Albanaca nad Srbima 17, 18. i 19. marta 2004. nastradalo je 10 Srba, srušeno i zapaljeno 35 crkava i manastira, 935 srpskih objekata, od kojih 738 srpskih kuća, 10 javnih objekata, škola, pošta i domova zdravlja.

Proterano je 4.012 Srba iz šest gradova i devet sela.

Posledice martovskog nasilja ni do danas nisu sanirane, a najtragičnije je to što su pojedina mesta od tada ostala bez Srba i što se ni pet odsto tada proteranih nije vratilo u svoja mesta.

Na skupu u Beogradu govoriće ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, nakon čega će biti održan prigodan umetničko – scenski prikaz o događajima tog 17. marta 2004.

Organizator komemorativne akademije je vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Programu će prisustvovati predstavnici Narodne skupštine Republike Srbije, Vlade Republike Srbije, Vojske Srbije, Grada Beograda, diplomatskog kora u Srbiji, udruženja i građani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Anonimni

    MUDRO BI BILO OVAJ ZLOČIN ,JEDNOSTAVNO , RAZUMLJIVO, KRATKO I JASNO DETALJNO, DOKUMENTOVANO POTPUNO,PIISMENO , BESPLATNOJ DATI SRPSKOM NARODU ! ######################## KOMEMORACIJA POLITIČARA , RITUALA , CEREMONIJA SMO S I T I , POGLEDAJTE =VI KREATORI JAVNOG MNENJA : SAD, NEMAČKU, FRANCUSKU, PA I KINU I RUSIJU, A POGOTOVO INDIJU I IRAN , TJ. VELIKE SILE ! ################ A NAŠEM NARODU TREBA SAMO ISTINA , DOBROTU I ČOVEČNOST IMA , A I ZDRAVU PAMET DA OCENI ŠTA JE DOBRO A ŠTA ZLO ZA NJEGA I NJEGOVU DUŠU ! ——————————-

Napišite komentar