U trendu

Danas nastavak dijaloga, Đurić predvodi delegaciju Beograda

U Briselu će danas biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine na ekspertskom nivou o primeni sporazuma o telekomunikacijama, a direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić predvodiće beogradsku delegaciju.

U delegaciji Beograda, osim predstavnika Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini, biće i predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, kompanije „Telekom Srbija“ i Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL).

Sastanci pregovaračkih timova Beograda i Prištine biće održan se u zgradi Evropske službe za spoljne poslove, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Uoči razgovora kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri tvrdi da će Kosovo sledeće nedelje dobiti međunarodni telefonski pozivni broj.

Ona je za RTK tvrdila da je EU odlučila da naredne nedelje održi trodnevne razgovore dve strane, što po Tahirijevoj znači da je EU uslovila Srbiju da ne ometa dodeljivanje pozivnog telefonskog broja +383 Kosovu.

Tanjugu je u Kancelariji za KiM rečeno da će Priština dobiti na korišćenje telefonski pozivni broj za teritorijalnu oblast u okviru Republike Srbije kada i ako mi to budemo odlučili, a ne Tahiri ili bilo ko drugi.

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev kaže da je izlišno demantovati njene izjave.

„To će umesto nas ili posrednika demantovati najrelevantniji – zvanični bilten Međunarodne telekomunikacione unije (ITU), u kome će, kad Srbija odluči, pisati sve što mi govorimo mesecima i što je dogovoreno u Briselu – ne trocifreni broj za državu (country code), već trocifreni broj za geografsku oblast (geografic area code). Dakle, pozivni broj za teritorijalnu oblast u okviru Republike Srbije, poput pozivnih brojeva za npr. Tajvan u okviru Kine ili Foklandska ostrva pod Velikom Britanijom“, izjavio je Kozarev Tanjugu.

Ministar za povratak i zajednice u kosovskoj vladi Dalibor Jevtićh kaže da dijalog nije započet sa ciljem da jedna od dve strane bude ta koja će dobiti sve, već da je njegov cilj da građani žive bolje i da se reši pitanje diploma, slobode kretanja, prisutnosti Telekoma na KiM, što će se, dodaje, svakako i desiti.

Komentarišući izjave Edite Tahiri, Jevtić je rekao da je njihov cilj da se nađe opravdanje pred nastavak dijaloga, jer je veliki pritisak kosovske opozicije.

On je ponovio stav da ne bi bilo korisno da se kosovska opozicija uključi u važan proces kakav je dijalog u Briselu, jer osim suzavca ne bi donela bilo šta drugo u Brisel.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar