U trendu

Danas nova runda dijaloga Beograda i Prištine u Briselu

Premijeri i predsednici Srbije i Kosova sastaće se danas na novoj rundi dijaloga u Briselu. EU kao posrednik u dijalogu očekuje razgovor o otvorenim pitanjima, primeni dogovorenog, ali i o tome kako dalje sa dijalogom o normalizaciji odnosa.

Premijer i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić, kao i premijer i predsednik Kosova Isa Mustafa i Hašim Tači ponovo će, posle nedelju dana, sedeti za istim stolom u Briselu.

„Mogu da potvrdim da će premijer Mustafa i predsednik Tači kao i premijer Vučić i predsednik Nikolić doći u Brisel u sredu na poziv visoke predstavnice Mogerini kako bi učestvovali na sledećem sastanku na visokom nivou u okviru dijaloga u kome posreduje EU“, najavila je portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izrazio je očekivanje da će današnji nastavak dijaloga proteći u „trezvenim razgovorima“ i da će svi razumeti da je stabilizacija Zapadnog Balkana ključni preduslov za napredak.

Vučić je u utorak rekao da se nada da će sa drugom stranom bti moguće razgovarati na način koji će sačuvati mir.

„Nadam se da ćemo moći da razgovaramo trezveno, da razgovaramo tako da sačuvamo mir i nadam se da ćemo svi dobro razumeti da je stabilizacija Zapadnog Balkana ključni preduslov za napredak naših ekonomijia i bolji životni standard“, istakao je premijer.

Uspeh tog dijaloga nije samo na Beogradu, rekao je Vučić i dodao:

„Verujem da ćemo mi pokazati dobru volju, a nadam se da će to uraditi i druga strana“.

U Briselu se nezvanično može čuti da će pored formata i protokol ovog sastanka biti sličan prethodnom održanom 24. januara.

Razgovori će se održati u sedištu Evropske službe za spoljne poslove, očekuje se da počnu u kasnim popodnevnim časovima bilateralnim sastancima delegacija sa Federikom Mogerini i nastave se kao trilateralni sastanak tokom večeri.

U Briselu kažu da očekuju razgovor o otvorenim pitanjima, pitanjima implementacije dogovorenih sprazuma koji još nisu primenjeni na terenu kao i o tome kako nastaviti dijalog o normalizaciji odnosa. Iako evropski zvaničnici bliski procesu dijaloga ne žele da konkretizuju teme o kojima će sutra razgovarati predsednici i premijeri Srbije i Kosova jasno je da postoji čitav niz otvorenih pitanja i onih dogovora koji još čekaju na primenu.

Među otvorenim pitanjima iz Briselskog sporazuma, onima gde još nema pomaka ka primeni, svakako na prvom mestu po obimu i važnosti jeste formiranje Zajednice srpskih opština. Tu je i otvoreno pitanje sporazuma o energetici kao i pitanje puštanja u rad i funkcionalnosti mosta u Kosovskoj Mitrovici.

Drugu grupu čine oni sporazumi za koje postoji jasan dogovor dve strane o tome kako dalje u procesu implementacije. Tu spadaju dogovori o pravosuđu i registrskim tablicama.

Među dogovorima Beograda i Prištine koje EU smatra zatvorenim odnosno implementiranim su telekomunikacije, sloboda kretanja, predstavaljanje Kosova u regionalnim institucijama, matične knjige, carinski pečati, policija, civilna zaštita i upravljanje administrativnom linijom razgraničenja.

Iako se iz Prištine mogu čuti najave da će se u okviru narednih sastanaka na visokom nivou između Beograda i Prištine razgovarati o „završnoj fazi“, odnosno, kako prištinski zvaničnici očekuju, „priznavanju nezavisnosti Kosova“, iz EU poručuju da će biti reči o tome kako dalje sa dijalogom, što podrazumeva nove teme, ali i moguće nove načine za samo funkcionisanje dijaloga o normalizaciji odnosa.

Kako navode, u ovom trenutku novina je ta da ćemo lidere Srbije i Kosova viđati mnogo češeće za istim stolom u Briselu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.