U trendu

Danas od konkursu za uređenje Savskog trga

BEOGRAD – O pobedniku konkursa za uređenje Savskog trga i skvera na uglu Karađorđeve i Travničke ulice, koji je Grad Beograd nedavno raspisao, petočlani žiri počinje da odlučuje danas.

Na konkurs je stiglo 25 radova domaćih i stranih arhitekata, a pobedničko rešenje biće poznato 31. januara, rekao je za Tanjug gradski urbanista Milutin Folić, koji je član žirija.

Ideja je, ukazao je on, da Savski trg bude novi glavni trg srpske prestonice, odnosno novi centar grada.

Zgrada nekadašnje železničke stanice najverovatnije će postati Istorijski muzej Srbije, a prostor ispred tog zdanja biće potpuno preuređen i krasiće ga spomenik osnivaču srpske države Stefanu Nemanji, objasnio je Folić.

On je dodao da je na platou iza železničke stanice planirana izgradnja javne podzemne garaže i još jednog objekta kulture.

Saobraćaj će, kako je rekao, ići po obodu trga, uz bolnicu „Sveti Sava“ i hotel „Beograd“, dok će ostali deo biti pešački, uz zadržavanje postojećih trasa tramvajskog saobraćaja.

Folić je naveo da će u potpunosti biti rekonstruisana Savska ulica i dodao da će Karađorđeva ulica, čija je obnova u delu od Beton hale do Brankovog mosta počela u novembru prošle godine, biti rekonstruisana i na potezu od Brankovog mosta prema Savskom trgu.

„Uređenjem Savskog trga jasno se daje do znanja da je jedan od prioriteta razvoja Beograda spuštanje na reke. Rekonstruisani su Slavija i Cvetni trg, obnova Trga Republike je uveliko u toku, a uređenjem Savskog trga daje se konkretan doprinos tome da Beograd konačno silazi na reke“, istakao je Folić.

On je naveo da je konkursom obuhvaćeno i uređenje trougaonog parka kod Beogradske zadruge, između Karađorđeve i Ulice Braće Krsmanović.

„Uređenje tog parka označiće i na tom delu spuštanje Beograda na reku zato što će, sa jedne strane, Ulica Braće Krsmanović biti zatvorena za saobraćaj i tuda će se izlaziti do reke, a sa druge strane, Ulicom Kraljevića Marka građani će moći da se spuste od jednog od najvećih saobraćajnih čvorišta – Zelenog venca“, dodao je Folić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar