U trendu

Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv siromaštva

U svetu se danas obeležava Medjunarodni dan borbe protiv siromaštva, koji Srbija dočekuje bez važeće Strategije za smanjenje siromaštva, pošto je stara istekla 2015.  

Oko pola miliona stanovnika Srbije nije u stanju da zadovolji osnovne egzistencijalne potrebe, a linija siromaštva u 2016. godini iznosila 11.694 dinara mesečno po potrošačkoj jedinici, a potrošnju nižu od tog iznosa imalo je 7,3 odsto stanovnika, navedeno je u analizi Beogradskog centra za ljudska prava za 2017. godinu.

Zvanično ima 267.949 korisnika novčane socijalne pomoći u Srbiji.

Najugroženije stanovništvo je ono koje živi izvan urbanih područja, deca i mladi, neobrazovani, nezaposleni i neaktivni nosioci domaćinstva.

Analize pokazuju i da su veoma teškom materijalnom položaju nalaze se i mnogočlane porodice, samohrani roditelji, kao i osobe sa invaliditetom i njihove porodice. 

Evropska mreža protiv siromaštva saopštila je, uoči obeležavanja Svetskog dana borbe protiv siromaštva, da je gotovo polovina gradjana Srbije koji imaju do 75 godina, uskraćena je u zadovoljavanju materijalnih potreba, što je znatno veći procenat nego u EU.

Materijalna uskraćenost je „nemogućnost pojedinaca ili domaćinstava da, usled nedostatka sredstava, priušte osnovna dobra ili usluge tipične u njihovom društvu u datom periodu“.

Mreža je upozorila je i da je nezaposleno stanovništvo izloženo visokim rizicima od siromaštva (48 odsto), znatno višim od proseka za opštu populaciju (25,5 odsto), kao i da je u porastu i siromaštvo zaposlenih, a posebno samozaposlenih osoba kod kojih je stopa rizika od finansijskog siromaštva trostruko viša (32,4 odsto), nego kod onih koji su formalno zaposleni kod poslodavaca.

Ujedinjene nacije proglasile su 17. oktobar za Svetski dan borbe protiv siromaštva, a cilj obeležavanja je promovisanje svesti o potrebi iskorenjivanja siromaštva i bede u svim zemljama, a naročito u zemljama u razvoju.

Svetski dan borbe protiv siromaštva obeležava se od 1987. godine, kada se na otkrivanju spomenika posvećenog borbi protiv siromaštva u Parizu okupilo oko 100.000 ljudi.

Skoro polovina svetske populacije, više od tri milijarde ljudi, živi sa manje od 2,50 dolara dnevno, pokazala je analiza  Svetske banke.

Više od 1,3 milijarde živi u ekstremnom siromaštvu, sa manje od 1,25 dolara dnevno. Prema UNICEF-u, 22.000 dece umre svaki dan zbog siromaštva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar