U trendu

Danas sednica Saveta za nacionalnu bezednost

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić zakazao je za danas sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, najavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, navodeći da je trenutno na teritoriji Srbije 1.800 migranata.

Stefanović je rekao da je eventualno angažovanje pripadnika Vojske Srbije na granicama ustavna nadležnost predsednika države, te da se očekuje da će se na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost doneti neke od odluka koje će staviti bezbednosne strukture u povišeni stepen pripravnosti.

„To ne znači da će Vojska Srbije biti upućena na granice, pošto mi dobro kontrolišemo sve sa postojećim snagama, ali je uvek dobro za zemlju da imate sve svoje kapacitete spremne da reaguju i da postoji takva mogućnost. Ako ti ljudi pohrle ka Srbiji preko raznih mesta onda bi to za nas predstavljao rizik, što ne želimo da dozvolimo“, rekao je Stefanović.

Kako je istakao, naše snage su spremne za taj scenario.

Upitan da li može da se desi da se u Srbiji napravi tampon zona, da izbeglice koje su na našoj teritoriji ne mogu ni napred ni nazad, Stefanović je rekao da se to ne može desiti.

Kako kaže, uvek je moguće da jedan broj njih zatraži azil i dok se ne završi ta procedura oni će provoditi vreme u Srbiji, ali da je za poslednjih godinu i po dana taj broj bio mali.

Ministar unutrašnjih poslova ponavlja da će se Srbija i dalje ponašati odgovorno i da će primenjivati iste mere kao i ostale zemlje na migrantskoj ruti.

Kaže da je suštinski problem profilacija i da Srbija želi da se dogovorimo gde će biti centar za profilaciju.

Stefanović ističe i da su na sastanak direktora policije u Beograd pozvane sve zainteresovane strane, jer Srbija želi da se napravi dogovor o zajedničkoj profilaciji i registraciji i da se dođe do konkretnijih upustava kako da se u praksi to sprovede.

Juče održana sednica Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem, a razmotrana je mogućnost da zbog potencijalne eskalacije migrantske krize Vojska Srbije bude stavljena u naviši stepen pripravnosti.

Ministar pravde Nikola Selaković je posle sastanka izjavio da su sve policijske službe i službe bezbednosti u stanju su pripravnosti.

On je dodao i da će Biro predložiti predsedniku države da sazove sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj će se raspravljati o sve većem usložnjavanju bezbednosne situacije u regionu.

Puna pripravnost službi, kako je naveo, podrazumeva i Vojsku Srbije, „koja će biti uključena u skladu sa važećim zakonodavstvom i o tome će odlučivati Savet za nacionalnu bezbednost i predsednik Republike“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.