U trendu

Danas: Sekretar Selaković vrši pritisak na medije

Predstavnici novinarskih udruženja ocenili su kao pritisak na medije jučerašnju izjavu generalnog sekretara predsednika Srbije Nikole Selakovća u jutarnjem programu Radio televizije Srbije (RTS), piše list Danas.

Selaković je rekao da ne bi ni došao u taj studio zbog prethodnog izveštavanja RTS-a o dolasku ruskog predsednika Vladimira Putina i „o nekim drugim temama“ i da je tu samo zbog poštovanja prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i prema Putinu.

Predsednik NUNS-a Slaviša Lekić smatra da je Selaković pre svega bio nezadovoljan činjenicom da je javni servis izveštavao o protestnoj šetnji povodom godišnjice ubistva predsednika Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića i da je reč o skandaloznom i nedopustivom pritisku i grubom mešanju u uredjivačku politiku RTS-a i da to zna i generalni sekretar predsednika države.

Prema njegovim rečima, odgovor na pitanje zašto je Selaković „ovako bahato“ reagovao na jedan profesionalan izveštaj je prost, „reč je o prepoznatljivoj strategiji naprednjačke vrhuške koja alergično reaguje na svaki dašak profesionalnosti i nepistrasnosti u radu medija“.

Predsednik UNS-a Vladimir Radomirović ističe za Danas da državni zvaničnici ne mogu da kažu da neće gostovati na javnom servisu, jer je to njihova baveza.

„Nisam primetio da su izveštaji bili neprofesionalni, ni onaj o najavi Putinovog dolaska, niti prilog sa skupa povodom godišnjice ubistva Olivera Ivanovića“, kaže Radomirović.

Predsednica Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Branka Dragović Savić smatra da je Selakovićev nastup na RTS-u pritisak ne samo na javni servis, nego na sve medije u zemlji.

„Istovremeno, te njegove kritike na račun RTS-a suštinski su farsa, s obzirom na snishodljiv odnos javnog servisa prema predstavnicima vlasti čiji interes stavljaju ispred interesa gradjana“, kaže Dragović Savić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.