najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Danas skup biciklista zbog Promenade Beograda na vodi

Pred početak izgradnje prvog objekta planiranog naselja „Beograd na vodi“, „Promenade“ na desnoj obali reke Save, šest beogradskih udruženja i organizacija pozvalo je građane da se danas okupe i prođu obalama te reke.

Oni će tako videti kakav problem nastaje kada se, kako je najavljeno, uskoro zatvori veoma prometna javna gradska biciklistička i pešačka staza uz Savu koja povezuje Dorćol i Adu Ciganliju, te će se na toj relaciji morati kilometrima naokolo, kroz Novi Beograd.

Gradonačelnik Siniša Mali je najavio da će prvih 300 metara „ogledne Promenade“ „Beograda na vodi“, između Brankovog i Starog Savskog mosta, biti završeno u avgustu i sadržaće pešačku i biciklističku stazu, „ulični mobilijar“ i dečija igrališta.

Međutim, ukazuju u saopštenju udruženja i organizacije, „nigde se ne može pročitati kakav je tačan plan gradskih vlasti za ovaj pojas, i za alternativnu rutu dok taj deo staze bude u rekonstrukciji“.

Udruženja i organizacije očekuju da Grad Beograd, dok radovi traju tokom leta, „obezbedi odgovarajući i najkraći mogući bajpas“ koji će nadoknaditi zatvorenih 300 metara staze duž buduće „Promenade“ koja će, po jednima, biti ukupno dugačka dva kilometra, a po drugima, tri.

Skup biciklista i drugih građana na Trgu Republike je danas u 16:30 sati, pred 51. mesečnu manifestaciju „Kritična masa“ čija trasa ovog puta vodi beogradskim i novobeogradskim ulicama, da bi se ukazalo na problem koji nastaje izgradnjom „Promenade“.

Vožnja počinje u 17 sati, a završiće se posle 11 pređenih kilometara skupom na spornoj „Promenadi“, uz pitanje „Šta će biti sa stazom?“.

„Kritična masa“ u Beogradu redovno ima obezbeđenje Saobraćajne policije, a poziv i trasa su na https://www.facebook.com/events/1461819124131908/.

Onima koji nemaju bicikle, IBikeBelgrade će ih i ovoga puta besplatno pozajmiti, za šta je potrebno prijaviti se i doći u 16 sati ispred prostorija IBikeBelgrade u Braće Krsmanovića 5.

Saopštenje su potpisali Udruženje građana Ulice za bicikliste, Ciklo svet Srbija, Jugo cikling kampanja, Bajsologija, Beociklizacija i IBikeBelgrade.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike