Danas: Stručna komisija za doktorat Siniše Malog možda do sredine jula

Stručna komisija za preispitivanje osporene doktorske disertacije gradonačelnika Beograda Siniše Malog, koju je odbranio na Fakultetu organizacionih nauka (FON) u Beogradu, mogla bi da bude formirana do sredine jula, piše list Danas, od petka, 23. jula.
Kako je listu rečeno na Univerzitetu u Beogradu, izvesno je učešće samo jednog člana – stručnjaka iz Slovenije, koji je obezbedjen zahvaljajući angažovanju Rektorskog kolegijuma beogradskog Univerziteta, ali još nije poznato njegovo ime, jer članstvo u komisiji tek treba da bude potvrdjeno.

FON je od Rektorskog kolegijuma Univerziteta zatražio pomoć pošto su četiri njihova profesora odbila da udju u komisiju za preispitivanje te disertacije.

Prema Pravilniku o postupanju utvrdjivanje neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, Nastavno naučno veće FON-a treba da predloži još jednog člana, jednog će imenovati odgovarajuće veće grupacija, a jednog Nacionalni savet visokog obrazovanja.

Pozivajući se na nezvanična saznanja Danas navodi da je Nacionalni savet za visoko obrazovanje na sednici u utorak za člana stručne komisije predložio profesora Fakulteta političkih nauka Milana Jovanovića, ali da Jovanović nije prisustvovao sednici, tako da se čeka njegov pristanak.

Nacionalni savet će zasedati posle letnje pauze u septembru.

Na Univerzitetu u Beogradu listu je potvrdjeno da je stigao zahtev FON-a da veće grupacija imenuje jednog člana u stručnu komisiju, ali je nedoumica da li to treba da uradi Veće grupacije tehničko-tehnoloških nauka čiji je FON član ili Veće grupacija društveno-humanističkih nauka pošto je osporena disertacija iz njima bliže oblasti.

Senat Univerziteta u Beogradu početkom godine nije prihvatio odluku Etičke komisije FON-a donetu krajem prošle godine da doktorska disertacija Malog nije plagijat. Izveštaj da taj doktorat nije plagijat prihvatilo je Nastavno-naučno veće FON-a.

FON je formirao komisiju od nastavnika, saradnika, studenata i zaposlenih u stručnim službama po prijavi koja je stigla na univerzitet, a odlučivalo se u skladu sa novim pravilnicima Beogradskog univerziteta.

Siniša Mali je 2013. godine na FON-u odbranio doktorsku tezu pod nazivom „Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – teorijske koncepcije i iskustva Srbije“.

Na sajtu Peščanika 9. jula 2014. objavljen je tekst u kojem se navodi da je 33 odsto ili više teksta doktorskog rada Siniše Malog odbranjenog na FON-u plagirano. U medjuvremenu je časopis „Organization and Management“ zbog plagijata povukao članak čiji je koautor Mali.

To je jedan od dva naučna rada na osnovu kojih je Mali stekao pravo da brani svoj doktorski rad.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike