U trendu

Deca migranti i mladi fudbaleri Radničkog odigrali turnir prijateljstva u Nišu

Deca migranti bez pratnje roditelja koja su smeštena u Zavodu za vaspitanje omladine u Nišu, štićenici Zavoda i juniori fudbalskog kluba „Radnički“ učestvovali su danas u „Turniru prijateljstva“ na sportskom terenu te ustanove.

Direktorka Zavoda za vaspitanje omladine Jelena Arsić rekla je da su se deca migranti dobro uklopila u sredinu u koju su smeštena, a turnir u malom fudbalu organizovan je, pre svega, u cilju njihove integracije u lokalnu zajednicu.

„Deca migranti u Zavodu imaju potpuno ispunjene dane. Osim što im je obezbedjen smeštaj i ishrana, oni imaju brojne aktivnosti. Sa njima rade psiholozi i pedagozi, pomažu im u učenju srpskog i drugih jezika, pružaju im psihosocijalnu pomoć i podršku“, istakla je Arsić.

Ona je kazala da je od početka migrantske krize kroz Zavod prošlo više od 400 dece migranata, a trenutno ih je osmoro.

„Broj dece se stalno menja, oni dolazi i odlaze. Najviše ih je bilo u septembru – 35. Uglavnom se radi o deci iz Avganistana, ali bilo je i dece iz Irana i Pakistana. Njihovo vreme boravka u Zavodu nije ograničeno. Nekada ostanu samo par dana, a nekada više meseci“, kazala je Arsić.

Savetnik u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Milenko Nikić kazao je da se u Zavodima u Srbiji trenutno nalazi 60 dečaka i devojčica bez pratnje roditelja, dok je u prihvatnim centrima sa roditeljima mnogo više dece.

„Deci koja su godinama na putu ka Evropi ovo je prvo mesto gde se ponovo mogu da osećaju kao deca, da žive kao deca i druže se sa vršnjacima“, rekao je Nikić.

On je kazao da većina dece koja se nalazi u Zavodima želi da ode u neku od evropskih zemalja gde im se već nalaze roditelji.

Nikić je podsetio da se od početka migrantske krize u Srbiji nije desio nijedan veći incident sa migrantima, niti su migranti imali problem sa lokalnim stanoništvom, kao i obrnuto.

Dečaci koji su danas imali priliku da igraju mali fudbal u Zavodu za vaspitanje omladine istakli su da je to jedna sjana ideja i da bi takvih utakmica moglo da bude više u narednom periodu.

Kamran Husein (17) iz Avganistana zahvalio je u ime svojih drugara Zavodu i ostalim organizacijama i ustanovama koje su organizovale „Turnir prijateljstva“. 

Podršku mladim fudbalerima pružili su i predstavnici niške Gradske opštine Palilula, grada Niša i tima Podrške Evropske unije opštinama i gradovima u kojima borave migranti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.