U trendu

Deca migranti učestvovala na radionici sa somborskim osnovcima

Somborski edukativni centar organizovao je danas u tom gradu dramsku radionicu o interkulturalnosti na kojoj su učestvovala deca iz osnovnih škola i deca migranti, smeštena u Prihvatnom centru u okolini grada.

Radionica je organizovana u saradnji sa Medjunarodnom organizacijom za migracije u Srbiji (IOM) u okviru Podrške Evropske unije opštinama i gradovima na čijim teritorijama borave migranti, sa ciljem da se deci koja se nalaze u prihvatnim centrima boravak učini lakšim i zanimljivijim.

„Osnovani smo da bismo radili radionice sa decom iz marginalizovanih grupa, ali smo počeli da se bavimo i drugim stvarima poput jezičkih i dramskih radionica. Bilo je logično da kada su se u našem gradu pojavila deca migranti da počnemo nešto zajedno sa njima da radimo“, rekla je za Betu Andjelka Vlaškalić iz Somborskog edukativnog centra.

Prema njenim rečima, ideja radionica nije da edukatori idu u Prihvatni centar, već da decu dovedu u grad i da ih izmeste iz uslova u kojima žive svaki dan tokom višemesečnog boravka u Srbiji.

„Želimo da rade ono što je deci svojstveno, a to je da se igraju i da se kroz tu igru povežu i sa našom decom. Trenutno je u toku jedna dramska radionica na kojoj pokušavamo da decu malo opustimo i učimo ih nekim dramskim tehnikama“, rekla je Vlaškalić.

Najavila je da će deca migranti učestvovati i u proslavi Dana dečjih prava, koji se u Somboru organizuje dugi niz godina, a obeležava se u celom svetu 20. novembra.

„Tada ćemo imati jedan performans i izložbu svih dečjih radova koje su deca slala na konkurs, a tema je bila borba protiv nasilja, sreća i slično“, dodala je ona i kazala da će na toj izložbi biti predstavljeni i radovi dece migranata iz Sombora.

Današnju radionicu pohađalo je 25 dece, a kako je ispričala Vlaškalić, ovakav način rada bitan je da bi se deca „osećala prirodnije u sredini koja za njih nije prirodna, nakon što su izmeštena iz svojih domova“.

Dečak Birhan Kaso došao je u Srbiju iz Iraka i kako je kazao, već je stekao i nekoliko prijatelja u Somboru, zahvaljujući radionici na koju je došao i činjenici da pohađa nastavu u jednoj od somborskih škola.

„Mnogo stvari mi se dopada u Somboru, ovde je zaista predivno i volim da idem u školu ovde. Naučio sam i neke reči na srpskom jeziku“, kazao je dečak Birhan.

Njegov vršanjak iz Sombora Borko Rajkovača, rekao je da prvi put prisustvuje radionici na kojoj učestvuju i deca koja nisu iz Srbije.

„Nisam nikada bio, ali mnogo mi se svidja, deca su dobra i sve je lepo. Znam i neka imena, ali ne znam odakle su došli. Neki znaju srpski, ali najčešće koristimo engleski“, kazao je Borko.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar