U trendu

Dečaci-migranti bili skriveni u kutijama

Carinici su na graničnom prelazu Šid, na izlazu iz zemlje, u dva kamiona natovarena sudoperama i papirnim kesama otkrili ukupno devet mladih migranata, saopštila je danas Uprava carina.

U tovaru kamiona beogradskih registarskih oznaka, koji je prevozio sudopere ka Francuskoj, u utorak su otkrivena dva tinejdžera i dva dečaka iz Avganistana.

Vozač je carinicima prijavio da je carinska plomba otkinuta sa kamiona, a kada su službenici otvorili tovarni deo, u kutijama iz kojih su bile izvađene sudopere namenjene izvozu, zatekli su sklupčane mlade migrante od kojih najstariji ima 17, a najmlađi 12 godina.

„Naše iskustvo pokazuje da su ovi, uglavnom mladi ljudi, spremni na sve i ne biraju sredstva da se domognu svog cilja. Pokušavaju da se sakriju svuda gde je to moguće i nemoguće zamisliti“, kaže Goran Đorović, šef graničnog prelaza Šid.

U ovom konkretnom slučaju, naveo je on, isekli su kutije, izvadili njihov sadržaj i sakrili se unutra, tako da se pri otvaranju kamionske prikolice ne vidi ništa. „Morate da pomerite i pregledate bukvalno svaku kutiju da biste ih pronašli“.

Nešto ranije u utorak, na istom prelazu, u kamionu lozničkih registarskih oznaka, koji je ka Holandiji prevozio papirne kese, otkriveno još pet mladića: četvorica iz Avganistana i jedan iz Irana.

I taj kamion je pregledan na sugestiju vozača, koji je primetio blatnjave tragove na prikolici, a migranti su bili skriveni u tovaru.

Tokom prošle godine carinska služba je u tovarima kamiona otkrila 340 migranata, dok je samo u prva četiri meseca ove godine u pokušaju da ilegalno pređu granicu sprečila njih 508.

„Slepe putnike“ carinici su pronalazili među frižiderima, akumulatorima, auto delovima, košnicama, u tovarima tekstila, fasadnom materijalu, a neretko i okačene ispod kamionskih prikolica, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar