U trendu

Defile povodom Dana oslobođenja Beograda

Memorijalni defile povodom Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu održan je danas u centru grada.

S manifestacije koja je sadržala elemente rekonstrukcije događaja od pre 72 godine, poručeno je da je 20. oktobar jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Beograda, kojeg se ne treba stideti i treba ga slaviti.

Defile je prošao ulicom Kralja Milana do Terazija uz partizanske pesme, glumce odevene kao 1944. godine, ali su pojedini „partizani“ bili obuveni u savremene modele patika.

Gradski menadžer Beograda Goran Vesić je u govoru podsetio da je za oslobođenje Beograda stradalo 3.000 pripadnika Narodno-oslobodilačke vojske i 940 pripadnika sovjetske Crvene armije.

„Naša obaveza je da se sećamo svih tih ljudi koji su dali svoje živote. naša obaveza je da to što se desilo te 1944. godine prenosimo na buduće generacije“, kazao je Vesić i dodao da se nada da je za sva vremena završeno s revizijiom istorije.

Danas su imena dvojice sovjetskih generala ponovo data ulicama u Beogradu, ali ne u njegovom starom delu gde su se oni borili 1944. i gde su ti nazivi u međuvremenu promenjeni, nego ulicama u Novom Beogradu. Tako je ulica Goce Delčeva od danas Bulevar maršala Tolbuhina, a Pohorska ulica od danas nosi ime generala Ždanova.

Vesić je najavio da će odlukom Skupštine Beograda memorijalni defile na Dan oslobođenja koji je danas prvi put priređen, postati stalna manifestacija od značaja za Beograd, što, kako je naveo, znači da će njeno održavanje biti obaveza i neće zavisiti ni od čije političke volje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.