U trendu

Definitivno zabranjene: Od januara 2020. godine Beograd bez plastičnih kesa

Korišćenje plastičnih kesa biće zabranjeno u Beogradu od 1. januara 2020. godine, odlučili su danas odbornici Skupštine grada.

Prema odluci, trgovci su dužni da izbace iz upotrebe plastične kese na mestu prodaje, u svim maloprodajnim objektima, kao i u uslužnim i drugim delatnostima na teritoriji grada, radi sprečavanja, odnosno smanjenja stvaranja komunalnog otpada, zbog njihove štetnosti po životnu sredinu.

Istovremeno, trgovci su u obavezi da preduzimaju mere prevencije stvaranja komunalnog otpada, predviđanjem alternativnih rešenja za plastične kese.

Kese koje trgovci budu stavljali na raspolaganje potrošačima na mestu prodaje moći će da budu papirne, uz naknadu ili bez, a mogu kupcima da obezbede i torbe za kupovinu, takođe, sa ili bez naknade.

Pošto će se odluka primenjivati od prvog dana 2020. godine, maloprodajni lanci će imati rok od 15-ak meseci da joj se prilagode, što je, smatraju u Gradu, više nego dovoljan rok.

Ističu i da je upotreba plastičnih kesa u prestonici smanjena za 60 odsto od kada su tgovinski lanci počeli da ih naplaćuju.

Odluka predviđa i novčane kazne za one koji je ne budu poštovali i to od 150.000 dinara za pravno lice, a 25.000 dinara za odgovorno lice u određenom objektu.

Kazne za preduzetnike koji se ogluše o novi propis biće 75.000 dinara, dok će fizička lica platiti prekršaj 25.000 dinara.

Kako se navodi u obrazloženju, plastičnim kesama je potrebno oko 500 godina za razgradnju. One završavaju na dviljim deponijama, rasute po zelenim i drugim površinama grada.

Da bi se permanentno zagađenje sprečilo, odnosno smanjilo na najmanju moguću meru, neophodno je zabraniti korišćenje plastičnih kesa i uvesti druga, ekološki prihvatljiva resenja.

Dodaje se i da će Grad Beograd kod Ministarstva životne sredine inicirati hitno donošenje podzakonskih akata, radi uređenja oblasti upravljanja otpadom u celoj Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)