U trendu

Dejan Puzigaća osudjen na 12 godina zatvora zbog učešća u ubistvu Brisa Tatona

Viši sud u Beogradu osudio je danas Dejana Puzigaću na 12 godina zatvora zbog učešća u ubistvu francuskog navijača Brisa Tatona 2009. godine u Beogradu.

Sud je tom presudom smanjio za dve godine prethodnu presudu Apelacionog suda. Puzigaća je šest godina bio u bekstvu, zbog čega je u odsustvu osudjen na 32. godine zatvora, da bi potom Apelacioni sud tu presudu smanjio na 14 godina zatvora.

Advokat porodice Tatona, Slobodan Ružić kazao je novinarima ispred Višeg suda da je presuda očekivana i da je kazna od 12 godina odgovarajuća.

„Prošlo je skoro devet godina i mislim da konačno dobijamo epilog užasnog zločina“, kazao je Ružić.

Jedan od pravnih zastupnika Dejana Puzigaće, Vladan Vukčević kazao je da će se žaliti na presudu i da nisu zadovoljni.

On je istakao da Puzigaća nije kriv i da sa ubistvom Tatona nema nikakve veze.

Komentarišući obrazloženje presude koje je izneo sudija, Vukčević je kazao da zakon nalaže kratko obrazloženje kojeg „nije bilo“.

„Ovo ne doživljavamo kao obrazloženje. Nismo mogli da spoznamo na osnovu kojih dokaza je sud došao do bilo kakvog zaključka“, kazao je on.

Otac osudjenog Dejana, Žarko Puzigaća kazao je da je duboko razočaran presudom jer je „doneta bez činjenica i dokaza“.

„Duboko sam razočaran poniznošću i države i pravosudja“, kazao je on.

Dodao je da je apsurdno iznositi nedokazane tvrdnje da je Puzigaća učestvovao u prebijanju Tatona, a da on čak nije bio na platou kad se to desilo.

„Ne znam na koji način čovek može da se brani. Sve je dovedeno do apsurda i presuda je izneta bez činjenica i dokaza“, kazao je Žarko Puzigaća.

Ponavljanje sudjenja Dejanu Puzigaći odobreno je nakon njegovog hapšenja u Grčkoj 2016. godine i izručenja Srbiji.

Tokom skrivanja se zamonašio u ruskom manastiru na Tajlandu i uzeo monaško ime Sava i na sudjenjima se pojavljivao u monaškoj mantiji.

Na iznošenju završenih reči, Puzigaća je negirao krivicu navodeći da nikada nikome nije učinio ništa nažao, a kamoli poželeo smrt ili počinio ubistvo.

Bris Taton (28) je prebijen 17. septembra 2009. na Obilićevom vencu, u centru Beograda, uoči utakmice Partizana i francuskog Tuluza.

Njega je pretukla grupa navijača, a preminuo je 12 dana kasnije od zadobijenih povreda.

Osim Puzigaće i Djordja Prelića, koji je nedavno pravosnažno osudjen na 10 godina zatvora, svi ostali optuženi za umešanost u Tatonovo ubistvo pušteni su iz zatvora na uslovni otpust ili su izdržali zatvorske kazne.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.