U trendu

Delegacije sportskih društava iz GR, IT i BG u Beogradu

BEOGRAD – Delegacije sportskih društava iz Grčke, Italije i Bugarske posetile su danas Stari dvor gde ih je ugostio pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović.

Predstavnike sportskih društava „Olimpijakos“, „Lacio“ i „Levski“ boraviće u Beogradu do 15. decembra u okviru projekta „Multisport academy“, koji je odobrio Evropski parlament, a domaćin je Sportsko društvo „Crvena zvezda“.

Mladenović je delegacijama sportskih društava poželeo dobrodošlicu u Beograd i izrazio nadu da će uživati tokom boravka u srpskoj prestonici. On je goste upoznao sa činjenicom da Beograd ima puno iskustava u organizaciji velikih sportskih događaja, podsetivši tom prilikom na održavanje finalnog turnira Evrolige 2018. godine, Univerzijade, kao i takmičenja koja će tek uslediti, poput Svetskog dvoranskog prvenstva u atletici 2022. godine.

„Ovo je poseban projekat u kojem SD Crvena zvezda sa evropskim sportskim društvima poput Olimpijakosa, Lacija i Levskog konkuriše za određene programe u okviru projekta Erazmus plus za mlade. Mislim da je dobro podržati inicijativu da se naši klubovi i sportska društva na ovaj način uključuju u mogućnost da se putem određenih evropskih fondova finansiraju aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje sporta kako u Beogradu tako i Srbiji uopšte“, rekao je Mladenović.

Predsednik Nadzornog odbora SD Crvena zvezda Mile Samardžić je rekao da je za njih razmena iskustava sa klubovima iz regiona i zemalja Evrope od velikog značaja, napomenuvši da je projekat započet 1. januara 2019,. i da će trajati 18 meseci.

Cilj projekta „Multisport academy“ je razmena iskustava u okviru internacionalne promocije sporta, sa posebnim fokusom na područje Zapadnog Balkana.

Predstavnica SD „Lacio“ Gabrijela Bašeli je kazao da je jedan od kofinansijera ovog projekta Evropski parlament.

„Veoma je važno da se povežemo i razmenimo iskustva sa klubovima iz drugih zemalja. Pomoćnik gradonačelnika nam je ukazao veliku čast primivši nas u zdanju Starog dvora, gde smo saznali nešto više o Beogradu i njegovoj istoriji. Takođe, imali smo priliku da saznamo više o funkcionisanju i organizaciji sporta i sportskih događaja u prestonici Srbije i vašoj zemlji uopšte. Nadamo se da ćemo u budućnosti nastaviti uspešnu saradnju“, rekla je Bašeli.

Vanina Milanova, predsednica Evropske asocijacije sportskih društava (EMKA), sa sedištem u Briselu, podsetila je da je Evropska asocijacija sportskih društava osnovana pre osam godina, kao i da broji 26 članova.

„Glavni deo saradnje obavlja su u okviru Erazmus plus programa, dok smo u isto vreme kao cilj postavili unapređenje rada menadžementa klubova koji su naši članovi. Takođe, radimo na unapređenju sportskog obrazovanja studenata i promociji sporta“, rekla je Milanova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.