U trendu

Srbiju do 2050. godine čeka katastrofa – i nemamo nikavo rešenje

U zemljama istačne Evrope beleži se najveći pad broja stanovnika, a procenjuje se da će njihova ukupna populacija do 2050. godine biti smanjena za 15 procenata. Među njima je i Srbija.

Prema pisanju portala Kvarc, najviše zabrinjava to što većina država odbija da razmotri rešenje kojim bi usporila predstojeće demografske katastrofe.

Među 10 zemalja u kojima je zabeležen najveći pad broja stanovnika, kako navode UN, su Bugarska, Moldavija, Letonija, Ukrajina, Hrvatska, Litvanija, Rumunija, Srbija, Poljska i Mađarska.

Na toj listi prednjači Bugarska, i očekuje se da će broj stanovnika u toj zemlji biti smanjen sa sedam miliona u 2017. na 5,4 miliona u 2050. godini, odnosno za 23 odsto.

Navedeno je i da će se broj stanovnika u Srbiji smanjiti za 15 odsto, u Hrvatskoj za 17 odsto, a Ukrajini 18 odsto do 2050. godine.

Od 1989. godine broj stanovnika u najmanje 11 zemalja smanjen je za više od 10 odsto, uključujući Letoniju (27 odsto), Litvaniju (23 odsto), Bugarsku i Bosnu i Hercegovinu (po 21 odsto).

Na pad populacije utiču tri faktora – smanjenje stope fertiliteta, masovna emigracija i relativno visoka stopa smrtnosti, navedeno je u članku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.