U trendu

Demostat: Gradjani podržavaju vojnu neutralnost i Rusiju vide kao najvećeg prijatelja

Najveći broj gradjana, 53 odsto je za Srbiju bez vojnih baza, 41 odsto smatra da je Rusija najveći prijatelj Srbije, ali bi, ipak, najviše njih, 52 odsto živelo u nekoj od zapadnih zemalja, rezultati su istraživanja javnog mnjenja koje je danas predstavio Izdavačko-istraživački centar Demostat.

Podrška vojnoj neutralnosti je neupitna, ipak, ukoliko bi baš morala da se otvori neka vojna baza gradjani Srbije najviše bi voleli da to bude ruska – tako se opredelilo 20 odsto od ukupno 1.200 ispitanika.

Na predstavljanju rezultata u beogradskom Medija centru moglo se čuti i da se kao zemlja u kojoj bi najviše voleli da žive najčešće pominje Nemačka kojoj prednost daje 11 odsto ispitanika, slede Švajcarska sa sedam odsto i Austrija, Italija i Švedska sa po pet procenata.  

Na začelju ove liste su Francuska, Norveška i Rusija za koje se opredelilo tri odsto učesnika istraživanja.

Oko dva odsto gradjana živelo bi u Španiji, Grčkoj ili Kanadi, a svega jedan odsto u Danskoj, Holandiji ili Madjarskoj.

Ipak, ima i neodlučnih, pa 15 odsto ispitanih ne zna u koju bi se zemlju preselilo.
 
Ispitanici bi svojoj deci za život i rad najpre preporučili Nemačku, za koju se izjasnilo 16 odsto njih, a prate je Švajcarska sa sedam odsto, Austrija i Italija po pet procenata i Norveška sa četiri odsto.  Na dnu liste poredak je sličan kao i medju zemljama u kojoj bi se ispitanici lično voleli da žive.

Na listi zemalja koje su, prema oceni gradjana, najveći prijatelji Srbije posle Rusije na spisku je Kina za koju je „glasalo“ šest odsto ispitanika, sledi Grčka sa dva odsto Makedonija sa tri procenta i Crna Gora sa dva odsto. Ima i onih koji smatraju da nijedna zemlja nije najveći prijatelj Srbije, takvih je 10 odsto.

Kada je reč o političkoj orijentaciji, medju onima koji Rusiju doživljavaju kao najvećeg prijatelja Srbije najviše je glasača Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića.

Glavni istraživač Demostata Srećko Mihailović, govoreći o privrženosti gradjana Srbije prema Rusiji, postavlja i pitanje da li je ta ljubav jednostrana, jer prema rezultatima sličnih istraživanja ruskog Levada centra od 2006. godine Rusi Srbiju stavljaju na 12. mesto liste prijateljskih zemalja, posle Belorusije, Kazahstana, Kine, Indije, Jermenije, Kube, Sirije, Uzbekistana, Azerbejdžana i Venecuele.

Analizirajući rezultate istraživanja Mihailović je ukazao na to da je Srbija „zemlja izmedju, zemlja kojoj je srce na istoku, a džep na zapadu“.

„Kada je reč o emocijama prednost ima Rusija, dok je racio na strani zapadnih zemalja“, ocenio je Mihailović.

Programski direktor Demostata Zoran Panović je kao problem istakao razliku u spoljnoj politici Srbije koja je usmerena ka EU i onoj untrašnjoj politici koju, izmedju ostalih kreiraju mediji, a koja naginje Rusiji.

Panović smatra i da gradjani dobijaju izuzetno konfuzne poruke o tome šta proklamovana vojna neutralnost uopšte znači.

I glavni i odgovorni urednik agencije Beta Dragan Janjić ukazuje na svojevrsnu konfuziju medju gradjanima, kao i na pogubnost politike koja je zasnovana na emocijama.

„Za to je odgovorna politička elita koja podilazi većini i, da tako kažem, žica glasove“, smatra Janjić i upozorava na šizofreno stanje u društvu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.