najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Deset ratnika ISIS pod prismotrom srpskih službi

Srbiji trenutno ne preti realna opasnost od terorističkih napada ISIS, ali domaće bezbednosne službe pomno prate korak svih za koje znaju da su povezani sa ovom organizacijom, a takvih je, prema rečima Momira Stojanovića, predsednika skupštinskog odbora za odbranu i bezbednost, desetak u raško-polimskoj oblasti.

“Svi njihovi kontakti i svako njihovo kretanje je pod prismotrom bezbednosnih službi”, kaže Stojanović koji je i bivši šef vojne bezbednosti.

On dodaje da potpuno novi aspekt pretnji čini potencijalno prisustvo boraca ISIS među migrantima, kojih između 1.000 i 1.500 svakodnevno prelaze granice Srbije.

“Ljudi koji ih vode često kod sebe imaju i po 10.000 dolara. Pitanje je odakle je taj novac, ko to plaća”, kaže Stojanović i dodaje da trenutno još oko dva-tri miliona migranata čeka u Turskoj da budu prebačeni u Evropu, i da bi i na njih trebalo obratiti pažnju.

U Srbiji je, kako kaže, trenutno oko 67.000 migranata i ne treba isključiti mogućnost da među njima ima ubačenih boraca ISIS.

“Opasnost od terorističkih napada trenutno ne postoji i naše službe  bezbednosti preduzele su sve neophodne mere. S takvim stvarima se, međutim, nikad ne zna pa zato ne treba u potpunosti isključiti i tu mogućnost”, kaže Stojanović.

On ističe da u samoj Srbiji nema kampova za obuku boraca ISIS, ali ne isključuje mogućnost da centara za obuku ima u okruženju, pre svega na Kosovu i Metohiji i BiH.

“Znamo da je u rat u Siriju otišlo 37 državljana Srbije. Sedmoro ih je poginulo. Sa Kosova ih je, međutim, otišlo oko 300”, navodi Stojanović.

ISIS prema njegovim rečima, predstavlja pretnju za Srbiju onoliko koliko to procene oni koji drže pod kontrolom ove ekstremiste.

“Postoje razni kontroverzni podaci, pored ostalog o tome kako ISIS pojedinim državama zapada prodaje naftu po ceni od 20 dolara za barel”, kaže Stojanović.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike