U trendu

Deset toplana prelazi sa fosilnih goriva na biomasu

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić potpisao je danas Sporazume o zajmu i donacijama sa predstavnicima Nemačke razvojne banke (KfW) i Vlade Švajcarske, koji će obezbediti da 10 toplana u Srbiji sa fosilnih goriva pređu na korišćenje obnovljivih izvora energije, odnosno biomase.

Ceo projekat je vredan 27 miliona evra, od čega je 20 miliona zajam KfW-a, dok će Vlada Švajcarske dati grant od pet miliona evra, a Nemačka razvojna banka grant od dva miliona evra.

Reč je o toplanama u Malom Zvorniku, Novoj Varoši, Novom Pazaru, Prijepolju, Bajinoj Bašti, Valjevu, Priboju, Kladovu, Majdanpeku i Bečeju, koje će ubuduće koristiti biomasu umesto fosilnih goriva.

Prema rečima ministra Antića, zajam je veoma povoljan, sa fiksnom kamatnom stopom od 1,1 odsto, sa pet godina grejs perioda i 10 godina otplate.

Antić je dodao da će sredstva zajma vraćati lokalne samouprave iz ušteda ostvarenih u procesu korišćenja biomase umesto fosilnih goriva.

Sporazumi su potpisani u okviru projekta „Podsticanje obnovljive energije – razvoj tržišta biomase u Srbiji“, koji je, kako je naznačio ministar, izuzetno značajan za ukupan energetski sistem.

„Duboko verujem da su ovo važne stvari za budućnost Sbrije i posebno za ove lokalne samouprave, jer je važno da razvijamo svest i radimo na sličnim projektima koji će unaperduti naše tržište biomase“, rekao je Antić novinarima nakon potpisivanja sporazuma.

On je zahvalio nemačkoj i švajcarskoj vladi, kako kaže tradicionalnim, strateškim partnerima koji podržavaju Srbiju u ovoj oblasti.

Predstavnica nemačkog Ministarstva za ekonomsku saradnju sa inostranstnom Imke Gilmer istakla je da to ministarstvo svesrdno podrzava aktivnosti u domenu ekologije i zaštite ž sredine.

Ističući da poglavlje 27 u procesu pristupanja Srbije EU predviđa niz izazova koje treba savladati u oblasti zaštite životne sredine, Gilmer je rekla da je Nemačka spremna da pruži Srbiji podršku na tom putu.

Ona je ukazala da Srbija ima mnogo izvora biomase, koje treba iskoristiti.

Nemački ambasador u Srbiji Aksel Ditman istakao je da je Nemačka najveći bilateralni donator i parter Srbije od 2000. godine.

„Do sada je 1,6 milijardi evra obezbeđeno za razne razvojne projekte u Srbiji, a 850 miliona evra usmereno je u oblast obnovljivih izvora energije“, rekao je Ditman.

Projekat o prelasku toplana na biomasu važan je zbog smanjenja emisije ugljen-dioksida i zaštite životne sredine, ali i otvaranja novih radnih mesta u opštinama gde se proizvodi biomasa.

„I kroz ovaj projekat nastojimo da pomognemo Srbiji na putu ka EU, kako bi ispunila uslove iz poglavlja 27 i kako bi mogla da ga zatvori“, rekao je Ditman.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge objasnio je da je sporazum o davanju granta koji obezbeđuje vlada njegove zemlje odnosi na tehničku pomoć, odnosno na zamenu kotlova koji kroiste fosilno goriva sa onima koji koriste biomasu.

Ge je podvukao da su Švajcarska i Nemačka među vodećim zemljama u svetu u oblasi energetskie efikasnosti, kao i među tri najveća bilaterna donatora Srbije.

On je poručio da će Švajcarska nastaviti da podržava slične projekte, te da će ostati posvećena razvojnoj pomoći Srbiji i dodao da se razmatra povećanje finansijske pomoći u naredne četiri godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.